Strony

środa, 13 maja 2020

Ensaïmada

Ensaïmada to słodka drożdżówka z Majorki, Balearów lub innych hiszpańskich kolonii zwijana w kształcie ślimaka lub - jak się tłumaczy tradycyjnie wygląd tego wypieku - w kształcie turbanu Maura. Moja drożdżówka jest przekręconą wersją ensaimady, bo zamiast smalcu (kataloński saim, od którego być może pochodzi nazwa drożdżówki) użyłam masła. W sieci spotkałam się z dwiema wersjami tej drożdżówki. Do kawy w tym tygodniu upiekłam wersję, w której ciasto listkuje się dzięki kilkukrotnemu składaniu jak w cieście francuskim. Pracy przy nim jest jednak o wiele mniej, więc się nie przerażajcie 😊 Bardzo polecam ten cudowny wypiek z delikatnie chrupiącą skórką i miękkim środkiem.




Składniki:

35 g świeżych drożdży
130 g cukru (tradycyjnie jest go zdecydowanie więcej)
3/4 szklanki ciepłej wody
500 g mąki pszennej + mąka do podsypania blatu
pół łyżeczki soli
2 jajka
łyżka oliwy
150 g miękkiego masła
cukier puder



  1. Drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Posypać łyżką mąki. Odstawić na 10 minut. Nie oczekujcie, że w tym czasie drożdże się namnożą. Zawartość cukru jest zbyt duża na tym etapie, by zaczęły to robić.
  2. Do zaczynu drożdżowego dodać połowę mąki. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na ok. godzinę pod przykryciem, by drożdże ruszyły.
  3. Do zaczyny drożdżowego dodać resztę mąki, sól i rozbełtane jajka. Wyrobić ciasto.
  4. Pod koniec wyrabiania ręce posmarować oliwą i jeszcze chwilkę wyrabiać ciasto.
  5. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę - półtorej, by ciasto wyrosło.
  6. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 180 stopni C. (pieczenie góra/dół).
  7. Blat roboczy posypać mąką. Wyjąć nań ciasto i chwilę wyrabiać, by pozbyć się gazu ze środka.
  8. Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości ok. 40 cm i grubości do 1,5 cm.
  9. Ciasto posmarować miękkim masłem, zostawiając margines przy krótszych bokach i jednym dłuższym.
  10. Ciasto zwinąć niezbyt ciasto w rulon wzdłuż krótszych boków.
  11. Ponownie rozwałkować ciasto na prostokąt 60 cm x 30 cm, uważając przy tym, by masło nie wypłynęło z ciasta.
  12. Ciasto ponownie zwinąć wzdłuż krótszych boków.
  13. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć rulon ciasta na kształt ślimaka.
  14. Odstawić ciasto na ok. 15 minut, by trochę odpoczęło.
  15. Piec 30 minut.
  16. Po upieczeniu zostawić jeszcze na kwadrans w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  17. Ensaimadę można podawać ciepłą lub ostudzoną. Tradycyjnie oprósza się ją obficie cukrem pudrem.








3 komentarze:

  1. Jak byłam w Hiszpanii, to w podobny sposób podano słynne churros - właśnie ciasto było zawinięte w takiego ślimaczka. A potem każdy odrywał po kawałku, maczał w czekoladzie i jadł. Pychotka.
    A ta drożdżówka też pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Churros - hmmm... pychotka :) Muszę kiedyś usmażyć.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.