Kluski na parze w Polsce mają przeróżne nazwy: pampuchy, parowce, parowańce, parzaki czy buchty (nie mylić z czeskimi bułeczkami o tej samej nazwie). Nazywamy je różnie, ale łączy je jedno - to ciasto drożdżowe gotowane na parze uformowane w spłaszczoną od spodu kulę, po ugotowaniu puszyste i sprężyste. Mogą być podawane na przeróżne słodkie i wytrawne sposoby. Ja po pierwszym zbiorze truskawek postanowiłam wykorzystać je jako nadzienie do tych klusek. Pampuchy można ugotować w naczyniu do gotowania na parze lub na gazie zawiązanej na szerokim garnku.
Składniki (na 9 klusek, bo mam naczynie, które mieści 3):
Kluski
25 g drożdży
30 g cukru
150 ml mleka
30 g masła
350 g mąki + mąka do podsypania
szczypta soli
2 małe jajka
Dodatki
27 truskawek
śmietana
- Podgrzać mleko.
- Drożdże rozkruszyć w kubku, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do namnożenia się drożdży.
- W małym garnku stopić masło.
- W dużej misce wymieszać mąkę z solą i resztą cukru oraz rozbełtanymi jajkami.
- Do miski dodać namnożone drożdże. Wymieszać.
- Dodać stopione, ale nie gorące masło.
- Składniki mieszać drewnianą łyżką kilka minut. Ciasto ma wilgotną konsystencję. I tak ma być. To zapewni kluskom miękkość i sprężystość po ugotowaniu. Niech Was nie kusi chęć dodania większej ilości mąki.
- Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia.
- Odszypułkować truskawki.
- Ciasto wyłożyć na blat obsypany mąką. Podzielić je na 9 części.
- Każdą z części uformować (bez nadmiernego wyrabiania) w dysk na dłoni. Ułożyć na cieście po 3 truskawki i skleić.
- Kluski odłożyć sklejeniem do dołu.
- W garnku z naczyniem do gotowania na parze zagotować ok. 300 ml wody.
- Kluski gotować 10 minut pod przykryciem.
- Podawać gorące z kleksami śmietany.
- Kluski można odgrzać ponownie - gotować na parze 3-5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.