Strony

sobota, 13 czerwca 2020

Kluski na parze z truskawkami

Kluski na parze w Polsce mają przeróżne nazwy: pampuchy, parowce, parowańce, parzaki czy buchty (nie mylić z czeskimi bułeczkami o tej samej nazwie). Nazywamy je różnie, ale łączy je jedno - to ciasto drożdżowe gotowane na parze uformowane w spłaszczoną od spodu kulę, po ugotowaniu puszyste i sprężyste. Mogą być podawane na przeróżne słodkie i wytrawne sposoby. Ja po pierwszym zbiorze truskawek postanowiłam wykorzystać je jako nadzienie do tych klusek. Pampuchy można ugotować w naczyniu do gotowania na parze lub na gazie zawiązanej na szerokim garnku.




Składniki (na 9 klusek, bo mam naczynie, które mieści 3):

Kluski
25 g drożdży
30 g cukru
150 ml mleka
30 g masła
350 g mąki + mąka do podsypania
szczypta soli
2 małe jajka

Dodatki
27 truskawek
śmietana


  1. Podgrzać mleko.
  2. Drożdże rozkruszyć w kubku, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do namnożenia się drożdży.
  3. W małym garnku stopić masło.
  4. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i resztą cukru oraz rozbełtanymi jajkami.
  5. Do miski dodać namnożone drożdże. Wymieszać.
  6. Dodać stopione, ale nie gorące masło.
  7. Składniki mieszać drewnianą łyżką kilka minut. Ciasto ma wilgotną konsystencję. I tak ma być. To zapewni kluskom miękkość i sprężystość po ugotowaniu. Niech Was nie kusi chęć dodania większej ilości mąki.
  8. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia.
  9. Odszypułkować truskawki.
  10. Ciasto wyłożyć na blat obsypany mąką. Podzielić je na 9 części.
  11. Każdą z części uformować (bez nadmiernego wyrabiania) w dysk na dłoni. Ułożyć na cieście po 3 truskawki i skleić.
  12. Kluski odłożyć sklejeniem do dołu.
  13. W garnku z naczyniem do gotowania na parze zagotować ok. 300 ml wody.
  14. Kluski gotować 10 minut pod przykryciem.
  15. Podawać gorące z kleksami śmietany.
  16. Kluski można odgrzać ponownie - gotować na parze 3-5 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.