Strony

czwartek, 11 czerwca 2020

Makaron z wiosennymi dodatkami

Początek czerwca w ogrodzie oznacza wiele półproduktów do wykorzystania w kuchni. Należy do nich botwinka (czerwone buraki trzeba przerywać, by zawiązały potem korzenie spichrzowe słusznej wielkości) i szparagi. Ta pierwsza dodaje daniu ciekawego koloru, ta druga - smaku. Obie są źródłem cennych witamin i minerałów. Do tego boczniaki z własnej uprawy zapewniające smak umami. Niebo w gębie 😋




Składniki (na 3 porcje):

200 g makaronu typu rurki
8 małych boczniaków
3 szparagi
cebula
garść botwinki (korzonki + ogonki liściowe + kilka młodziutkich liści)
2 żółtka
2 łyżki śmietany
pieprz grubo mielony
sól
2 łyżki oleju do smażenia

  1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
  2. W czasie gotowania makaronu przygotować dodatki.
  3. Szparagi pokroić skośnie na kawałki podobne długością do długości makaronu.
  4. Boczniaki przekroić wzdłuż.
  5. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić nań boczniaki, odkrojone grubsze buraczki i szparagi. Obsmażyć, doprawiając solą i grubo mielonym pieprzem.
  6. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  7. Botwinkę pokroić na kawałki długości ok. 1,5 cm.
  8. Gdy grzyby, buraczki i szparagi się obsmażą, na patelnię wrzucić cebulę i botwinkę. Chwilę podsmażać, by cebula się zeszkliła, ale nie zmieniła koloru.
  9. Makaron odcedzić.
  10. Ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu dolać na patelnię.
  11. Na patelnię wrzucić makaron. Chwilę podgrzewać, by smaki się połączyły.
  12. W dużej salaterce rozbełtać żółtka ze śmietaną.
  13. Do masy żółtkowo-śmietanowej dorzucić zawartość patelni i szybko wszystko wymieszać, by żółtka się nie ścięły i nie zamieniły w jajecznicę.
  14. Podawać gorące.

Danie nie nadaje się odgrzewania, bo żółtka i śmietana w wyniku obróbki cieplnej zamienią się w grudkowatą jajecznicę.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.