Strony

środa, 5 sierpnia 2020

Ciasto "kopiec kreta" z serem i malinami

Macie ochotę na niebanalne ciasto z malinami? Lubicie przygotowywać desery w niezbyt dużych ilościach tak, by zjadało się je z przyjemnością, a nie na siłę? Jeśli tak, to zapraszam niżej po przepis 😀Jak utrzymuje B. (ja nie pamiętam, więc musiało to być dawno albo ciasto nie spełniło moich oczekiwań i wyrzuciłam to z pamięci 😌), ciasto "kopiec kreta" robiłam do tej pory raz. Bardzo podoba mi się kształt i struktura tego ciasta, więc postanowiłam uprzyjemnić nim sobie chłodniejsze dni. Ci z Was, którzy zaglądają tu od czasu do czasu, wiedzą, że nie lubię czekolady i musi być przełamana wyrazistym smakiem, żebym mogła ją zjeść. Stąd pomysł na maliny, które są przepiękne tego lata. Zrezygnowałam z pokruszonej czekolady i bitej śmietany, bo całość daje wtedy bardzo - dla mnie - mdły smak czekolady. Maliny i ser okazały się świetnym rozwiązaniem i nadają charakteru całej konstrukcji. Zapraszam 😀




Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm): Ciasto
4 jajka
170 g cukru
łyżeczka cukru z wanilią
110 g mąki pszennej (użyłam typu 650)
20 g mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
łyżka masła
łyżka kaszy manny

Nadzienie
2 banany
400 g zmielonego, białego sera
2-3 łyżki cukru pudru
240 + 100 g malin
płaska łyżeczka agaru (robię wersję wegetariańską, ale można użyć żelatyny i postępować według instrukcji na opakowaniu)







  1. Włączyć piekarnik na 160 stopni C. 
  2. W jednej misce odmierzyć mąki i kakao.
  3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać kaszą manną.
  4. Jajka wybić do innej, dużej, metalowej miski.
  5. Do jajek dodać cukier i cukier waniliowy.
  6. Na palniku w rondelku podgrzać ok. połowy szklanki wody.
  7. Gdy woda zacznie wyraźnie parować, ustawić na garnku miskę z jajkami i zacząć je miksować na średnich obrotach. Masa jest gotowa, gdy stanie się puszysta i widać wzorki od pracujących widełek miksera.
  8. Do masy jajecznej dodać suche składniki i dokładnie wymieszać łyżką.
  9. Przelać masę do tortownicy.
  10. Tortownicę wstawić do piekarnika i piec ok. godziny do suchego patyczka.
  11. Ciasto wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  12. Dużym nożem odciąć górną część (1/4) ciasta. Rozdrobnić tę część do miski. Robię ten zabieg ręcznie. 
  13. W dolnej części łyżką wyżłobić środek i dodać ciasto do tego wcześniej rozdrobnionego.
  14. 240 g malin poddać obróbce termicznej w małym garnku. Mieszać od czasu do czasu i nie dopuścić, by maliny zawrzały.
  15. Gorące maliny przetrzeć przez metalowe sito.
  16. Przetartą część pogotować ok. 3 minut z dodatkiem agaru. Mieszać cały czas, by pozbyć się grudek.
  17. Wokół dna ciasta ułożyć banany. Jeśli są proste, przełamać je według uznania, by w rezultacie ułożyć je w okrąg. To będzie "korytarz kreta" 😉
  18. Resztę dna ciasta uzupełnić malinami.
  19. Ser wymieszać z cukrem pudrem oraz przecierem z malin. Odstawić na chwilę, by agar zaczął pracować i masa zaczęła tężeć. 
  20. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto. Wcisnąć w nią resztę malin.
  21. Wyłożyć resztę masy serowej, formując kopiec.
  22. Całość obłożyć rozdrobnionym ciastem, dociskając lekko do masy serowej, by się trzymało.
  23. Deser wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę, by stężał.
  24. Podawać po ok. 15 minutach od wyjęcia z lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.