Jesienią często przychodzi mi ochota na hummus. W kuchni i na talerzu nie lubię jednak nudy i chętnie eksperymentuję. Hummus z burakiem pieczonym zrobiłam po raz pierwszy kilka lat temu i przepadłam. Zdecydowanie należy do moich ulubionych i ze względu na smak 😋, i ze względu na kolor 😍
Składniki:
wrzątek
pół cytryny
2 kopiaste łyżki tahiny
2 łyżki oleju lnianego
burak wcześniej upieczony w plastrach (czas pieczenia ok. 40 minut)
duży ząbek czosnku
sól
pieprz
- Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Sugeruję wstawienie ciecierzycy do piekarnika, by nie denerwował dźwięk pękających nasion. Odcedzić ciecierzycę, przelać bieżącą wodą.
- Ciecierzycę wrzucić do garnka, zalać 300 ml wody i zagotować. Odcedzić.
- Ciecierzycę zalać 500 ml wrzątku. Gotować do miękkości. Zostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
- Buraki pokroić na mniejsze kawałki.
- Ciecierzycę zmiksować z kawałkami buraków, olejem lnianym i sokiem z połowy cytryny za pomocą ręcznego blendera. Warto dolać wodę z gotowania ciecierzycy, by łatwiej było zamienić nasiona na pastę.
- Po zmiksowaniu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i tahinę i chwilę jeszcze blendować.
- Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Pastę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na ok. godzinę, by smaki się przegryzły.
- Podawać z pieczywem lub jako przekąska na plastrach pieczonego buraka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.