Strony

poniedziałek, 11 listopada 2024

Risotto z marchewką i groszkiem

Risotto to danie jednogarnkowe z odmian ryżu zawierających sporą ilość skrobi, dzięki której danie jest aksamitne. Jego smak zależy od dodatków oraz smaku wywaru. Robi się je zwykle w ok. 20 minut, dodając niewiele składników, jak to bywa w kuchni włoskiej. U mnie tym razem danie było bez wina, ale jeśli macie taką ochotę i danie przygotowujecie dla dorosłych, dolejcie ok. 100 ml, zanim wlejecie wywar.




Składniki (na 3 porcje):

niedziela, 10 listopada 2024

Sernik baskijski

Poniższy przepis na sernik baskijski przygotowany jest z myślą o osobach, które nie przepadają za słodyczami, ale od czasu do czasu mają na nie ochotę. Wypiek nie jest zbyt słodki, choć przypieczona i błyszcząca skórka może świadczyć inaczej. Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, spróbujcie masę przed dodaniem skrobi i ewentualnie dajcie więcej cukru. Proporcje dotyczą też małej tortownicy, by sernik zjadać z przyjemnością, a nie z przymusu w obawie przed zmarnowaniem. To sernik, który bardzo szybko się robi i piecze. Nie potrzeba do niego przygotowywać żadnego spodu, więc spokojnie można podać ludziom z nietolerancją glutenu. Powinien mieć przypieczoną skórkę i rzadki środek, który ścina się podczas długiego trzymania w lodówce. Dzięki temu sernik jest wilgotny w środku. Polecam!

 


Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):

sobota, 9 listopada 2024

Natasza Socha "Czarne owce. Opowieść o kobietach wiernych sobie"

W październiku rozpoczęła się akcja darmowych ebooków i audiobooków portalu CzytajPL. To akcja, na którą czekam z niecierpliwością co roku. Jedną z pierwszych książek, które wybrałam w tegorocznej edycji była książka Nataszy Sochy pt. "Czarne owce".




piątek, 8 listopada 2024

Rolada jarmużowa z twarożkiem

Tej jesieni rolady jarmużowe piekę co kilka tygodni. Świetnie się sprawdzają jako drugie śniadanie do pracy i na kolację. Nadzienie można przygotować dowolne. Mnie bardzo smakuje połączenie jarmużu i chrzanu, więc korzystam z niego najczęściej.




Składniki:

czwartek, 7 listopada 2024

Małgorzata Lebda "Łakome"

"Łakome" Małgorzaty Lebdy to kolejna książka, którą wybrałam w akcji darmowych ebooków portalu CzytajPL. Uprzedzam z góry, że nie jest to łatwa lektura i nie w każdym momencie życia można się z nią zmierzyć.




piątek, 1 listopada 2024

Kotlety jajeczne z jarmużem

Jesień oznacza otwarcie sezonu na jarmuż, który potrzebuje chłodnych nocy, by nabrać odpowiedniego smaku. To jedno z najzdrowszych warzyw, więc warto włączyć je na stałe do swojej diety. Mam wrażenie, że znów wraca do łask Polaków, bo w coraz większej liczbie sklepów można je bez problemu kupić. Jeśli macie swój ogródek, polecam zakupić nasionka i wysiać do gruntu pod koniec maja lub w czerwcu, a pod koniec lipca lub na początku sierpnia przesadzić w miejsce, z którego będzie można wygodnie korzystać jesienią i zimą.




Składniki: