Strony

piątek, 4 kwietnia 2025

Dahl w sosie pomidorowym

Od ostatniego przepisu z 18 stycznia tylko 2 weekendy spędziłam u siebie, więc nie było okazji na umieszczanie tutaj nowych postów. Odbyłam dużo podróży, również zagranicznych, a najlepsze jedzenie znalazłam w Polsce 😋😋 W jednej z wrocławskich restauracji zamówiłam dahl w sosie pomidorowym. Był bardzo ostry, ale pyszny 😋 Ja go ciut zmieniłam, dodając krem kokosowy, bo lubię połączenie pomidorów i kokosa.




Składniki:
300 ml zielonej soczewicy
cebula
400 ml kremu kokosowego
350 ml przecieru pomidorowego
chili
ok.7 cm imbiru
łyżeczka kminu rzymskiego
pół łyżeczki kozieradki
pół łyżeczki nasion kolendry
sól
pieprz
olej do smażenia

  1. Soczewicę wypłukać, a potem ugotować do miękkości w 450 ml wody.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę.
  3. Pod koniec dodać utłuczone w moździerzu kmin i kolendrę oraz kozieradkę, imbir pokrojony w słupki i rozdrobnione chili.
  4. Do cebuli z przyprawami dodać ugotowaną soczewicę. Podgrzewać chwilę.
  5. Do garnka wlać krem kokosowy i przecier pomidorowy.
  6. Całość zagotować.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawać z ryżem. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.


-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.