Dziś piekłam na zamówienie :) Padały propozycje sernika, ciasta tureckiego ze szpinakiem, jakiegoś mokrego ciasta. W końcu stanęło na tym, że ma być niespodzianka. Postanowiłam wszystko połączyć i wyszło mokre ciasto na jogurtach, a zamiast szpinaku użyłam melisy cytrynowej, ale w zdecydowanie mniejszej ilości ;)
Klasyczny sernik na jogurtach greckich piekłam na Wielkanoc. Dziś zrobiłam z dodatkami i ze spodem z biszkoptów.
Składniki:
12 okrągłych biszkoptów
6 jajek
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy (8 g)
3 duże jogurty greckie
3 budynie śmietankowe (po 64 g)
3/4 szklanki oleju
ok. 50 g suszonego mango
kilkanaście liści melisy cytrynowej
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim biszkopty.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrami.
- Dodać jogurty greckie. Zmiksować.
- Wsypać budynie i wlać olej. Zmiksować masę.
- Dodać pokrojone mango. Wymieszać.
- Białka utrzeć na sztywną pianę.
- Pianę dodawać stopniowo do masy jogurtowej i dobrze mieszać.
- Przelać masę na biszkopty.
- Na wierzchu ułożyć liście melisy cytrynowej.
- Piec sernik ok. godziny w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C.
- Delikatnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Pychotka :)))
OdpowiedzUsuńnie da się ukryć :D
Usuń