sobota, 4 kwietnia 2015

Szybki sernik na jogurtach greckich (bez glutenu)

Przepis dostałam od Bratowej, która dostała go od znajomej. Smakuje podobnie do klasycznego sernika, ale jest zdecydowanie bardziej wilgotny i lekki. Podana ilość cukru sprawia, że sernik jest lekko tylko słodki.


Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm):
3 duże jogurty greckie
3 budynie śmietankowe bez cukru
6 jajek
1,5 opakowania cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru


Zmiksować jogurty, żółtka, budyń i cukier waniliowy. Dodać olej.
Ubić białka z cukrem na sztywno.
Wymieszać delikatnie pianę z białek z masą jogurtową.


Piec ok. 50 minut w 180 stopni C.

W czasie pieczenia sernik wysoko wyrasta, po ostudzeniu lekko opada.




















Bezglutenowa Wielkanoc



Wielkanocne Smaki - edycja VWegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja V


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...