piątek, 3 kwietnia 2015

Pieczarkowa sałatka na Wielką Sobotę lub Wielkanoc

W mojej rodzinie nie jada się mięsa w Wielki Piątek i Wielką Sobotę. Dopiero po odśpiewaniu w Wigilię Paschalną radosnego Alleluja niektórzy z nas (są i tacy, którzy sięgają po mięso dopiero w niedzielę po Rezurekcjach) wyciągają z lodówki wędliny. Do tego czasu jednak trzeba coś jeść. A że jest to okres typowo jajeczny, na stole pojawiają się jajka i różne potrawy z nimi związane. Oto jedna z nich:





Składniki:


1 kg pieczarek
7 jajek
puszka groszku konserwowego (może być mrożony)
2 pory (w sumie ok. 30 cm)
4 łyżki majonezu
kopiasta łyżka pieprzu ziołowego
sól

  1. Pieczarki obrać, wypłukać i pokroić na cząstki. Obgotować w osolonej wodzie (od momentu zagotowania gotować ok. 15-20 minut). Odcedzić. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Ugotować na twardo jajka. Zalać zimną wodą i odstawić do schłodzenia.
  3. Pory opłukać, przekroić wzdłuż w kilku miejscach i pokroić na cienkie paseczki. Posypać solą i odstawić na ok. 30 minut.
  4. Jajka pokroić w kostkę.
  5. Połączyć jajka, odcedzony groszek, pory i pieczarki. Dodać majonez i pieprz ziołowy. Wymieszać. Doprawić do smaku solą.
  6. Odstawić do przegryzienia się na ok. godzinę.


-----
Podobne:

Sałatka jarzynowa
Makaron w sosie carbonara
Pasta z jajek i porów




ALE JAJA!Wielki Post 2015Niedocenione Jajko
Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V


Bezglutenowa Wielkanoc

Wegetariańska Wielkanoc 2015



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...