Ostre smaki najbardziej lubię jesienią i zimą.Wiosną zaczyna przechodzić mi ochota na nie. Dla kiełbasy przywiezionej z Węgier zrobiłam wyjątek ;) Ma zupełnie inny smak i strukturę w porównaniu do kiełbas węgierskich kupowanych w Polsce. Ostatnio przegryzałam ją od czasu do czasu i dziś postanowiłam wypróbować w konkretnym daniu. Według mnie kiełbasa świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc zadbałam o takie zestawienie. Dla ewentualnego złagodzenia smaku podałam z wiosennym jogurtowym sosem-sałatką.
Składniki:
Roladki
podwójna pierś kurczaka (na 4 roladki)
czubryca czerwona
kiełbasa węgierska (ok. 10 cm)
papryka konserwowa
cebula
sól
- Piersi przekroić na 4 części. Rozbić tłuczkiem. Posolić i posypać czerwoną czubrycą. Odstawić na ok. godzinę.
- Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić na słupki.
- Na jednym z końców piersi układać cebulę, paprykę i kiełbasę. Zawijać w roladę. Odkładać na talerzyk złączeniem piersi do spodu.
Piec razem z ziemniakami i dynią ok. 20 minut. W połowie pieczenia warto je obrócić.
Ziemniaki i dynia
ziemniaki (po 2 na porcję)
dynia
olej
sól
Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć na natłuszczoną blachę i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić warzywa i posolić. Zacieśnić je na blasze i położyć obok nich roladki, by mogły się razem piec dalej.
Podawać roladki z ziemniakami i/lub dynią oraz wiosennym jogurtowym sosem-sałatką.
-----
Podobne:
Roladki z kurczaka |
Zakrętas z indyka z serem i papryką |
Roladki z kurczaka z grzybami |
Smaczne jedzenie :)
OdpowiedzUsuńto prawda - było pysznie :) Polecam
Usuń