niedziela, 12 kwietnia 2015

Pieczone rolady z kurczaka z kiełbasą węgierską podane z pieczonymi ziemniakami i dynią

Ostre smaki najbardziej lubię jesienią i zimą.Wiosną zaczyna przechodzić mi ochota na nie. Dla kiełbasy przywiezionej z Węgier zrobiłam wyjątek ;) Ma zupełnie inny smak i strukturę w porównaniu do kiełbas węgierskich kupowanych w Polsce. Ostatnio przegryzałam ją od czasu do czasu i dziś postanowiłam wypróbować w konkretnym daniu. Według mnie kiełbasa świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc zadbałam o takie zestawienie. Dla ewentualnego złagodzenia smaku podałam z wiosennym jogurtowym sosem-sałatką.




Składniki:



Roladki
podwójna pierś kurczaka (na 4 roladki)
czubryca czerwona
kiełbasa węgierska (ok. 10 cm)
papryka konserwowa
cebula
sól

  1. Piersi przekroić na 4 części. Rozbić tłuczkiem. Posolić i posypać czerwoną czubrycą. Odstawić na ok. godzinę.
  2. Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić na słupki.
  3. Na jednym z końców piersi układać cebulę, paprykę i kiełbasę. Zawijać w roladę. Odkładać na talerzyk złączeniem piersi do spodu.

 
Piec razem z ziemniakami i dynią ok. 20 minut. W połowie pieczenia warto je obrócić.


Ziemniaki i dynia
ziemniaki (po 2 na porcję)
dynia
olej
sól

Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć na natłuszczoną blachę i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić warzywa i posolić. Zacieśnić je na blasze i położyć obok nich roladki, by mogły się razem piec dalej.

Podawać roladki z ziemniakami i/lub dynią oraz wiosennym jogurtowym sosem-sałatką.

 






-----
Podobne:

Roladki z kurczaka
Zakrętas z indyka z serem i papryką
Roladki z kurczaka z grzybami

2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.