czwartek, 9 kwietnia 2015

Pasztet lub babeczki jaglano-grzybowe

Po Świętach mam chyba przesyt mięsa i z przyjemnością przygotowuję dania wegetariańskie. W warzywniku wciąż mam jarmuż, więc pomyślałam o pasztecie pieczonym w keksówce wyłożonej jego świeżymi liśćmi. Na półce zapasik kasz, które są świetnym połączeniem z grzybami. A tych mam w zamrażarce wciąż spory zapas. Do tego ciut pachnących przypraw, trochę pracy i potrawa gotowa :) Okazuje się, że jest świetna zarówno na kanapki, jak podana na ciepło z sosem owocowo-chrzanowym. A ewentualny nadmiar masy na pasztet można przełożyć do foremek i upiec wytrawne babeczki.



Składniki:
300 ml kaszy jaglanej
ok. 200 g mrożonych grzybów
3 jajka
cebula
ćwierć żółtej papryki
duża garść suszonych żurawin
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
pół gałki muszkatołowej

kilka liści laurowych
sól, pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
ewentualnie liście jarmużu


  1. Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach i ugotować w 2 razy większej ilości wody. Odstawić do ostygnięcia (gotowałam dzień wcześniej).
  2. Obgotować grzyby, odcedzić i odłożyć do ostygnięcia.
  3. Dno i boki natłuszczonej keksówki wyłożyć wypukanymi liśćmi jarmużu. Ułożyć na nich kilka liści laurowych.
  4. Cebulę obrać i pokroić na kawałki.
  5. Paprykę opłukać i te pokroić na kawałki.
  6. W malakserze zmielić grzyby, cebulę, paprykę i czosnek niedźwiedzi. Wyłożyć do miski.
  7. Kaszę zmielić z jajkami. Wyłożyć do miski.
  8. Wymieszać masę grzybową z kaszą jaglaną i żurawiną.
  9. Zetrzeć do masy ok. pół gałki muszkatołowej. Wymieszać.
  10. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  11. Masę wyłożyć do keksówki, mocno ugniatając.
  12. Na wierzchu ułożyć kilka liści laurowych.
  13.  Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni C. przez ok. godzinę.
  14. Po upieczeniu wyjąć pasztet spodem do góry.







Resztę masy można wyłożyć do foremek na muffiny. Mi wyszło 6 babeczek. Piec w piekarniku razem z pasztetem. Idealne do pracy na następny dzień :)


Pasztet można wykorzystać na kanapki lub podać jako danie obiadowe z surówką i ciepłym sosem, np. owocowo-chrzanowym.

 





Bezglutenowa WielkanocWielkanocne Smaki - edycja VKasza jaglana, potrawa udana - I edycjaWielkanocne Smaki - edycja V





2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...