piątek, 10 kwietnia 2015

Łatwa biszkoptowa rolada z jabłkami lub galaretką

Rolada biszkoptowa to jedno z tych ciast, które robi się po kawałku w wolnej chwili, a efekt na drugi dzień jest taki, że chciałoby się ją jeść jeszcze i jeszcze. Jest na tyle uniwersalna, że można do niej włożyć swój ulubiony krem, mus jabłkowy czy galaretkę o wybranym smaku. Ja za kremami nie przepadam, więc wybieram galaretki i jabłka, które robię co roku do słoików na zimę. Zazwyczaj robimy z Mamą od razu dwie - trzy rolady o różnych smakach. Proszę nie przerażać się długością opisu wykonania. To tylko tak strasznie wygląda. Robi się naprawdę łatwo. Wystarczy wieczorem i rano znaleźć po kilka minut na zrobienie i upieczenia ciasta oraz przygotowanie nadzienia i zwijanie rolad. Wasi goście, szczególnie maluchy, będą Wam wdzięczni za takie pyszne ciacho :)




Składniki (na jedną roladę):


Biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru + gruby cukier do posypania rolad
5 łyżek mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie
2 galaretki
2 szklanki wrzątku
lub
2 słoiki (po350 ml) startych jabłek lub musu jabłkowego (może być też aromatyczny dyniowy)
galaretka najlepiej cytrynowa
ciut wody

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodać do żółtek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
  4. Białka ubić na sztywno.
  5. Dodawać stopniowo białka do masy  i delikatnie mieszać.
  6. Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę (tę, którą producent dorzuca do kupowanego piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Tego papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad.
  7. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. kwadransa na złocisty kolor.
  8. Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru. Położyć wierzchem biszkoptu na ściereczce posypanej lekko grubym cukrem. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz.
  9. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc.


 Nadzienie 1.
Przygotować nadzienie z galaretek: w dwóch szklankach gorącej wody rozpuścić dwie galaretki. Odstawić do ostygnięcia. Galaretka ma się ściąć, ale nie za bardzo. Gdyby zbyt mocno stężała, można ją lekko podgrzać na parze i wymieszać.

 Nadzienie 2.
Do garnka przełożyć mus jabłkowy (u mnie to są wekowane słodzone starte jabłka). Podgrzać, by był gorący.
Wsypać galaretkę. Rozpuścić galaretkę w musie. Można ewentualnie dolać wodę. Dobrze wymieszać.







Rozwijamy roladę na papierze do pieczenia (może być ten, na którym wcześniej piekliśmy biszkopt). Usuwamy ściereczkę. Na chropowatej części biszkopta rozkładamy w miarę równomiernie galaretkę, zostawiając pusty górny margines.












Zwijamy roladę mocno ją dociskając. Można pomóc sobie papierem (jak matą, gdy robimy sushi).
Zawinąć roladę w papier i odłożyć w chłodne miejsce do ścięcia złączeniem biszkopta do dołu.
 

Czasem podczas zwijania biszkopt pęka (widać na górnym zdjęciu, że tak się stało z roladą z galaretką z owoców leśnych). Zastosowanie galaretek sprawia, że po kilku godzinach rolada i tak się wiąże pod wpływem żelatyny i w jedzeniu w ogóle to nie przeszkadza ;)

Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.