niedziela, 19 kwietnia 2015

Domowe magi

Młodziutkie pędy lubczyku mają bardzo silny zapach, więc idealnie nadają się do aromatyzowania. Przedstawiam mój stary wypróbowany wielokrotnie pomysł na domowe magi bez ulepszaczy smaku i sztucznych konserwantów. Oczywiście pod warunkiem, że wybierze się dobry sos sojowy, bo to on jest podstawą tej przyprawy.


Składniki:
butelka sosu sojowego
młody pęd lubczyku


Lubczyk opłukać i osuszyć. Można zmiażdżyć lekko lub rozkroić ogonek liściowy, by oddał więcej aromatu.


Do czystej butelki włożyć pęd lubczyku. Ja wkładam liśćmi w dół, by potem łatwo było wyjąć lubczyk i wykorzystać butelkę ponownie.


Wlać sos sojowy. Zakręcić i schować do szafki.
Przechowywać w zaciemnionym miejscu.
Do użytku jako magi nadaje się już po kilku dniach :)




Domowy Wyrób

2 komentarze:

  1. Bardzo mi się ten pomysł podoba. Muszę zadać trochę produkcyjnych pytań. :)
    1. To faktycznie smakuje jak maggi?
    2. I lubczyk się nie zepsuje? Rozumiem, że sól z sosu sojowego go zakonserwuje i taki sos może stać długo?
    3.I ostatnie pytanie: Czy jedna gałązka lubczyku wystarczy, aby aromat był naprawdę mocny? A jakbym dodała więcej, albo same listki. Tylko wówczas w słoiku, a nie w buteleczce musiałabym zrobić. To przesadzę z aromatem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. Smakuje bardziej naturalnie. Magi ma smak wzmocniony glutaminianem sodu, który jest dość intensywny i zabija smak lubczyku (moim zdaniem).
      2. Lubczyk się nie psuje. Można go trzymać w środku do wysączenia ostatniej kropelki.
      3. Jedna młoda (jest bardziej intensywna w smaku i zapachu) wystarcza na butelkę 200 ml. Możesz dorzucić więcej i w miarę użytkowania kontrolować smak i aromat. Nie robiłabym z samych listków, radzę dorzucić gałązkę dla intensywniejszego aromatu.
      Jeśli masz świeży lubczyk, spróbuj na początek jeden słoiczek. Po tygodniu powinnaś uzyskać gotową przyprawę. Wtedy uznasz, czy Ci odpowiada i ewentualnie zrobisz więcej :)
      A lubczyku można zawsze dorzucić :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...