środa, 13 lipca 2016

Podwójna Pavlova z nektarynami i śmietaną

Po Pavlovej z truskawkami postanowiłam przygotować tort bezowy. Mamy teraz sezon na brzoskwinie, nektaryny i morele, więc wykorzystałam te drugie jako owocowy dodatek. Pracy przy tym torcie jest ciut więcej, ale dla tego smaku warto go przygotować :)






Składniki:


4 białka (w temperaturze pokojowej)
szczypta soli
220 g cukru
łyżeczka soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

400 g śmietany
2 łyżki cukru pudru
3-6 nektaryn (liczba zależy od wielkości owoców)


  1. Przygotować dwie formy do pieczenia bezy (użyłam kratki i dużej formy z piekarnikowego zestawu) oraz papier do pieczenia z odrysowanymi kołami o średnicy 20 cm. Ułożyć papiery na blachach rysunkiem do dołu. Rysunek i tak prześwituje przez papier, a my mamy pewność, że białka nie wymieszają się z grafitem ;)
  2. Odważyć cukier i przygotować resztę składników, by były na podorędziu. Przyda się też łopatka z silikonową końcówką.
  3. Białka umieścić w dużej misce. Dodać do nich sól (ułatwi ubijanie piany).
  4. Włączyć piekarnik na 180 stopni C (pieczenie z góry i dołu).
  5. Białka ubić na sztywną pianę (mikserem zajmuje to prawie 7 minut, trzepaczką ręczną - dłużej) w dobrze umytej misce (chodzi o to, by nie było na niej tłuszczu, bo wtedy sztywna piana nie powstanie lub będzie trzeba ubijać znacznie dłużej; z tego też powodu białka muszą być dobrze oddzielone od żółtek - odrobina żółtka powoduje obecność tłuszczu i problem w uzyskaniu sztywnej piany).
  6. Ciągle ubijając, dodawać po łyżce cukru. Miksować do rozpuszczenia cukru i uzyskania lśniącej piany (będzie się naprawdę błyszczała).
  7. Do piany, ciągle miksując, dodać sok z cytryny, a następnie mąkę ziemniaczaną. Trzeba zwrócić uwagę, by mąka była bez grudek. Jeśli widać grudki, przesiać przez sitko.
  8. Masę rozdzielić na dwie w miarę równe części i wyłożyć na papiery do pieczenia. Uformować z niej dwa okrągłe blaty o średnicy 20 cm.
  9. Włożyć formy z pianą do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 120 stopni C.
  10. Piec godzinę i 10 minut. 
  11. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić (nie otwierać na oścież) drzwiczki.
  12. Pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostudzenia i wysuszenia. Zajmuje to kilka godzin, więc najlepiej przygotować bezę wieczorem i zostawić ją w piekarniku na noc.
  13. Gdy bezy będą chłodne, usunąć spod nich papiery.
  14. Jeden z blatów przełożyć na docelowy talerz/paterę.
  15. Dwie nektaryny (lub jedną dużą) umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Zblenderować razem ze skórkami.
  16. Śmietanę ubić trzepaczką lub mikserem z cukrem pudrem.
  17. Połowę śmietany wyłożyć na dolny bezowy blat.
  18. Na śmietanę przelać przecier z nektarynek. 
  19. Ułożyć na nim drugi bezowy blat, a na nim równomiernie rozprowadzić pozostałą śmietanę.
  20. Na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek.
  21. Całość można oprószyć cukrem pudrem.






-----
Podobne:

Pavlova z truskawkami i śmietaną
Ciasto szpinakowe z porzeczkami
Powidła z moreli


Letnie owoce 2Piecz - tak od podstaw
 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...