Akcje

--------------------------
Akcja nr 20 (19 - 27 grudnia 2016)

"Wytrawne potrawy wigilijne" 


AKCJA ZAKOŃCZONA - podsumowanie

Co roku czynimy starania, by wigilijny stół prezentował się okazale, a podane potrawy pięknie wyglądały i wszystkim smakowały.


Dlatego po raz drugi zapraszam Was do stworzenia bazy przepisów, z których moglibyśmy wszyscy skorzystać, przygotowując wytrawne potrawy wigilijne.




--------------------------
Akcja nr 19 (5 - 30 listopada 2016)

"Danie pachnące ziołami - jesień 2016"


AKCJA ZAKOŃCZONA - podsumowanie


Jesień sprzyja dodawaniu ziół do dań, które dzięki nim stają się bardziej aromatyczne i zdrowsze. Dlatego po raz trzeci zapraszam do udziału w akcji, której głównymi bohaterami są zioła.

Zgłaszajcie przepisy na dania i napoje, w których wykorzystujecie przynajmniej dwa zioła wieloletnie i jednoroczne:
anyż, bazylia, bez czarny, czarnuszka, cząber, czosnek, estragon, fenkuł, głóg, gorczyca biała, imbir, jałowiec, kardamon, kmin, kminek, kolendra, koper, kurkuma, lawenda, lebiodka, lipa, liść laurowy, lubczyk, macierzanka, majeranek, melisa, mięta, natka pietruszki, ogórecznik, oregano, ostropest, pokrzywa, rozmaryn, dzika róża, rukiew, rumianek, ruta, stewia, szałwia, trybuła, tymianek, ziele angielskie.



--------------------------
 Akcja nr 18  (13 X - 19 XI 2016)


 


Jesień zagościła w kalendarzu na dobre. W warzywnikach kończą się warzywa letnie, a zastępują je warzywa jesienne. Z lasów wynosimy kosze grzybów. Czas na ich wykorzystanie!

Po raz drugi zapraszam Was do udziału w jesiennej akcji, w której w rolach głównych wystąpią polskie grzyby leśne oraz warzywa jesienne (polskie grzyby leśne oraz różne kapusty, kalafiory, brokuły, jarmuż, radiccio, cykorie, rzodkwie, rzodkiewki, kalarepki, rzepy, topinambur, cebule, szalotki, warzywa korzeniowe, wszelkiego rodzaju sałaty itp.).





--------------------------
Akcja nr 17 (1 - 30 IX 2016)


Wakacje, które zbliżają się ku końcowi, to dla większości z nas czas urlopu i podróży.
Dlatego po raz drugi zapraszam do dzielenia się przepisami na dania, które podpatrzyliśmy w podróży, jedliśmy w restauracjach czy w przydrożnych bistrach. Nie muszą to być dokładnie te same dania, bo często kucharze strzegą swoich przepisów i niechętnie się nimi dzielą. Wystarczy, że któreś z dań w podróży zainspiruje Was, by je powtórzyć i przygotować podobne w zaciszu swojej kuchni.

--------------------------
Akcja nr 16 (18 VII - 4 IX 2016)




Latem większość warzyw i owoców ma najwięcej smaku i aromatu, które chcemy zachować na zimę. Dlatego zapraszam Was do udziału w drugiej edycji kulinarnej akcji przetworowej, w której - mam nadzieję - zbierzemy przepisy na przeróżne przetwory z warzyw, owoców i grzybów.







--------------------------
Akcja nr 15 (16 VI - 10 VII 2016)



Pogoda tej wiosny sprzyja pracy pszczół i produkowania przez nie miodu. Stary miód powoli traci na wartości. Trzeba go wykorzystać i przygotować miejsce na nowe słoiki. Świeży miód jest teraz najzdrowszy i najbardziej odżywczy. U niektórych z Was może jeszcze znajdą się zasoby z poprzedniego sezonu, inni konsumują miód tegoroczny. I jednych, i drugich zapraszam do udziału w kolejnej edycji mojej akcji kulinarnej "W krainie miodem płynącej...". A może dzięki wspólnie zebranym przepisom zachęcimy do kupna i eksperymentowania z miodem tych, którzy do tej pory zjadali go na kanapkach lub wypijali z wodą?



--------------------------
Akcja nr 14 (28 IV- 8 V 2016)




Na początku maja obchodzimy w Polsce dwa święta państwowe i Dzień Flagi. Na ulicach pojawi się sporo naszych barw narodowych. Dlaczego nie zastosować tego samego w kuchni?

Dlatego zapraszam Was do wzięcia udziału w akcji, której celem jest zaprezentowanie dań biało-czerwonych. Pokażcie, że zawartość talerza w tylko tych dwóch kolorach nie musi być nudna.






--------------------------
Akcja nr 13 (7 I - 7 II 2016)



Mróz chwycił za nosy i uszy, więc czas na przygotowanie dań i napojów rozgrzewających i bogatych w różnorodne składniki odżywcze tak potrzebne w zimowym okresie.

Akcja dotyczy typowo polskich składników, jakimi są miód naturalny i miód pitny :)








--------------------------
Akcja nr 11 (28 XII 2015 - 3 I 2016)



Ślijcie przepisy na wytrawne przekąski przygotowywane z myślą o nocy sylwestrowej. Warzywne, serowe, rybne, mięsne - wybór jest duży. Byle nie słodkie. Ważne jest to, by można je było zjeść bez sztućców i szybko w przerwie między jednym tańcem a kolejnym :)









--------------------------
Akcja nr 12 ((16 - 27 XII 2015)




Co roku czynimy starania, by wigilijny stół prezentował się okazale, a podane potrawy smakowały wszystkim.


Dlatego zapraszam Was do stworzenia bazy przepisów, z których moglibyśmy wszyscy skorzystać, przygotowując wytrawne potrawy wigilijne (słodkich dań dotyczy inna akcja kulinarna).





--------------------------
Akcja nr 10 (16 X - 21 XI 2015)

 

"GRZYBY I WARZYWA JESIENNE. 2015"




Jesień zagościła w kalendarzu na dobre. W warzywnikach kończą się warzywa letnie, a zastępują je warzywa jesienne. Z lasów wynosimy kosze grzybów. Czas na ich wykorzystanie!


--------------------------
Akcja nr 9 (15 X - 16 XI 2015)






Wielu Polakom jesień kojarzy się z wypadami do lasu na grzyby. Borowiki, maślaki, podgrzybki, kurki, koźlarze, gąski, rydze, sarniaki etc. - wybór mamy ogromny.







--------------------------
Akcja nr 8 (19 IX - 12 X 2015)



"CZAS NA ŚLIWKI. 2015"




Trudno wyobrazić sobie jesień w Polsce bez śliwek. Dlatego serdecznie zapraszam do udziału w akcji, w której te owoce występują w roli głównej. Mile widziane będą przepisy na dania wytrawne, a nie tylko słodkie.






------------------------------
Akcja nr 7 (26 VIII - 27 IX 2015)

 

"RÓBMY PRZETWORY! 2015"




Latem i wczesną jesienią większość warzyw i owoców ma najwięcej smaku i aromatu, które chcemy zachować na zimę. Dlatego zapraszam Was do udziału w kolejnej akcji kulinarnej, w której - mam nadzieję - zbierzemy przepisy na przeróżne przetwory z warzyw i owoców.









------------------------------
Akcja nr 6 (28 lipca - 28 sierpnia 2015)

"Danie inspirowane podróżą" 


Wakacje to dla większości z nas czas urlopu i podróży.
Zapraszam zatem do dzielenia się przepisami na dania, które podpatrzyliśmy w podróży, jedliśmy w restauracjach czy w przydrożnych bistrach. Nie muszą to być dokładnie te same dania, bo często kucharze strzegą swoich przepisów i niechętnie się nimi dzielą. Wystarczy, że któreś z dań w podróży zainspiruje Was, by je powtórzyć i przygotować podobne w zaciszu swojej kuchni.


------------------------------
Akcja nr 5 (25 lipca - 25 sierpnia 2015)



"Danie pachnące ziołami - lato 2015"



Lato to doskonały czas na pozyskiwanie ziół dziko rosnących, jak również z upraw doniczkowych lub we własnych ogródkach.







------------------------------
Akcja nr 4 (16 maja - 16 czerwca 2015)

 

"Danie pachnące ziołami. Wiosna 2015"


Wiosna w pełni. To idealny czas na wykorzystanie ziół wieloletnich, które właśnie o tej porze roku mają najbardziej intensywną barwę.












---------------------------------
Akcja nr 3 (19 kwietnia - 19 maja 2015)
 
Marchew wykorzystujemy w kuchni niemal codziennie. Zawiera dużo cennych minerałów (wapń,fosfor, potas, sód, żelazo, siarka, cynk) i witamin (A, E, C, H, K, PP, witaminy z grupy B).
Poza tym marchew obniża ciśnienie krwi, reguluje trawienie, ma działanie rozkurczowe. Wpływa  pozytywnie na naszą odporność. Dzięki niej skóra staje się bardziej elastyczna. Uchodzi też za warzywo przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze.



  ------------------------------------------
Akcja nr 2 (9 kwietnia - 10 maja 2015 r.)

 "Na moim obrusie potrawa z amarantusem"


Przez jednych uważany niegdyś za świętą roślinę, przez innych - za diabelskie ziele. Ponoć płonął na stosach jak ofiary inkwizycji. Uprawiany jest od tysięcy lat. Coraz częściej określa się go mianem "zboża XXI", choć zbożem nie jest. AMARANTUS


---------------------------------

Akcja nr 1 (19 marca - 4 kwietnia 2015 r.) 

 

 

"W krainie MIODEM płynącej..."


  Akcja zakończona (kliknij, by otworzyć podsumowanie)

 

Od wieków Polska słynie ze swoich miodów, o czym - mam wrażenie - coraz bardziej zapominamy. Mamy miody odmianowe i wielokwiatowe. Od jasnych (rzepakowy, akacjowy) po niemal czarne (ze spadzią z dębu).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...