niedziela, 14 września 2025

Wegańskie paszteciki z masą z brokułu i soczewicy

Zazwyczaj wybierając się w podróż, piekę serowe paluchy. Ostatnio jednak temperatura powietrza była tak wysoka, że nie chciałam jej podwyższać długim pieczeniem w piekarniku. I pomyślałam o pakiecikach w cieście filo. Masę do wypełnienia zrobiłam z ugotowanego brokułu i pomarańczowej soczewicy. Wyszło naprawdę pysznie😋 , a pomidorki koktajlowe świetnie pasowały i podbijały smak. Paszteciki jadłam w plenerze, więc nie było kłopotu w tym, że wokół pojawiły się okruchy ciasta filo.




Składniki (na 14 pasztecików):
brokuł
200 ml pomarańczowej soczewicy
pół dużej cebuli
cisto filo (7 płatów)
pół łyżeczki kminku
sól
pieprz
olej

  1. Soczewicę dobrze wypłukać w kilku wodach.
  2. Zalać ją 300 ml wody i gotować do zniknięcia płynu.
  3. Różyczki brokułu ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  5. Cebulę smażyć na 3 łyżkach oleju na niezbyt mocno nagrzanym palniku. Lepiej, żeby cebula smażyła się długo i pozostała słodka.
  6. Brokuł zmiksować z cebulą i olejem ze smażenia.
  7. Warzywa wymieszać z soczewicą.
  8. Doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem.
  9. Każdy płat ciasta filo posmarować do połowy olejem. Przykryć drugą połową. Posmarować olejem. Przekroić w połowie.
  10. Na jednej z krawędzi ułożyć wałek z masy. Obie krawędzie założyć do środka i całość zwinąć w rulon.
  11. Tak przygotowane paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 220℃.




-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.