Zazwyczaj wybierając się w podróż, piekę serowe paluchy. Ostatnio jednak temperatura powietrza była tak wysoka, że nie chciałam jej podwyższać długim pieczeniem w piekarniku. I pomyślałam o pakiecikach w cieście filo. Masę do wypełnienia zrobiłam z ugotowanego brokułu i pomarańczowej soczewicy. Wyszło naprawdę pysznie😋 , a pomidorki koktajlowe świetnie pasowały i podbijały smak. Paszteciki jadłam w plenerze, więc nie było kłopotu w tym, że wokół pojawiły się okruchy ciasta filo.
brokuł
200 ml pomarańczowej soczewicy
pół dużej cebuli
cisto filo (7 płatów)
pół łyżeczki kminku
sól
pieprz
olej
- Soczewicę dobrze wypłukać w kilku wodach.
- Zalać ją 300 ml wody i gotować do zniknięcia płynu.
- Różyczki brokułu ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę smażyć na 3 łyżkach oleju na niezbyt mocno nagrzanym palniku. Lepiej, żeby cebula smażyła się długo i pozostała słodka.
- Brokuł zmiksować z cebulą i olejem ze smażenia.
- Warzywa wymieszać z soczewicą.
- Doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem.
- Każdy płat ciasta filo posmarować do połowy olejem. Przykryć drugą połową. Posmarować olejem. Przekroić w połowie.
- Na jednej z krawędzi ułożyć wałek z masy. Obie krawędzie założyć do środka i całość zwinąć w rulon.
- Tak przygotowane paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 220℃.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.