piątek, 8 listopada 2024

Rolada jarmużowa z twarożkiem

Tej jesieni rolady jarmużowe piekę co kilka tygodni. Świetnie się sprawdzają jako drugie śniadanie do pracy i na kolację. Nadzienie można przygotować dowolne. Mnie bardzo smakuje połączenie jarmużu i chrzanu, więc korzystam z niego najczęściej.




Składniki:

5 większych liści jarmużu
2 łyżki oleju
5 jajek
szczypta soli
2 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
450 g twarożku (polecam chrzanowy)
kilkanaście czarnych oliwek

  1. Z liści jarmużu oderwać łodyżki.
  2. Zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić liście jarmużu. I za chwilę wyjąć na durszlak. Odstawić do ostygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody.
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Jarmuż przełożyć do blendera kielichowego. Dodać do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, żółtka i olej. Zmiksować.
  5. Włączyć piekarnik na 220℃ z opcją pieczenia góra/dół.
  6. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  7. Do masy jarmużowej dodać mąkę. Wymieszać łyżką.
  8. Stopniowo dodawać pianę z białek do żółtek z jarmużem i mieszać.
  9. Masę przelać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić po całości i wyrównać powierzchnię.
  10. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 200℃. Piec 10-12 minut.
  11. Wyjąć ciasto i ułożyć na dużej desce papierem do góry. Zdjąć papier, a potem zwinąć ciasto w ten papier, by nabrało odpowiedniego kształtu. Odstawić do ostygnięcia.
  12. Roladę posmarować twarożkiem.
  13. Przy jednym brzegu ułożyć szlaczek z oliwek.
  14. Zwinąć ściśle i zawinąć w papier.
  15. Odstawić na kilka godzin do lodówki.



-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.