niedziela, 10 listopada 2024

Sernik baskijski

Poniższy przepis na sernik baskijski przygotowany jest z myślą o osobach, które nie przepadają za słodyczami, ale od czasu do czasu mają na nie ochotę. Wypiek nie jest zbyt słodki, choć przypieczona i błyszcząca skórka może świadczyć inaczej. Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, spróbujcie masę przed dodaniem skrobi i ewentualnie dajcie więcej cukru. Proporcje dotyczą też małej tortownicy, by sernik zjadać z przyjemnością, a nie z przymusu w obawie przed zmarnowaniem. To sernik, który bardzo szybko się robi i piecze. Nie potrzeba do niego przygotowywać żadnego spodu, więc spokojnie można podać ludziom z nietolerancją glutenu. Powinien mieć przypieczoną skórkę i rzadki środek, który ścina się podczas długiego trzymania w lodówce. Dzięki temu sernik jest wilgotny w środku. Polecam!

 


Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):
500 g mielonego twarogu (wzięłam z wiaderka)
150 g śmietany 18%
50 g masła
100 g cukru
5 jajek
łyżka ekstrakt waniliowy (lub kilka kropli zapachu wanilinowego)
30 g skrobi (wzięłam mąkę z tapioki)

Wszystkie składniki sernika powinny znajdować się w temperaturze pokojowej przynajmniej 3 godziny, aby ich temperatura była podobna.

  1. Dół i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Włączyć piekarnik na 230℃ na opcję pieczenia góra/dół.
  3. W misce umieścić ser, śmietanę, cukier i miękkie masło.
  4. Wszystko dokładnie zmiksować.
  5. Następnie dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. To jest dobry moment, by spróbować masy i ewentualnie ją dosłodzić.
  6. Do masy dodać skrobię i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
  7. Masę przelać do formy.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 220℃ i piec 45 minut.
  9. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
  10. Po pół godzinie odstawić sernik na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  11. Włożyć sernik do lodówki na przynajmniej 8 godzin, by się dobrze ściął.




-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.