środa, 13 listopada 2019

Jesienny sernik na jogurtach greckich z pigwami

Zauważyłam, że z wiekiem niektóre smaki się zmieniają. Kiedyś bardzo lubiłam ciężkie serniki (krakowski czy wiedeński). Od kilku lat jednak wolę serniki lekkie i puszyste. Taki efekt uzyskuje się np. z jogurtów greckich, o czym pisałam w pierwszym roku istnienia bloga. Dziś przedstawiam wersję jesienną tego deseru, nadal bezglutenową, bo nie zmieniło się moje upodobanie do serników bez blatów z ciasta.




Składniki (na formę (34 x 20)cm ):

1100 g jogurtu greckiego
100 g musu z dyni
6 jaj
szczypta soli
0,75 szklanki cukru
0,75 szklanki oleju
łyżka mąki ziemniaczanej
64 g budyniu waniliowego bez cukru
12 g cukru z prawdziwą wanilią
2 pigwy
limonka lub cytryna

  1. Pigwy opłukać, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plastry. Od razu wycisnąć na nie sok z limonki lub cytryny. Wymieszać.
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. Do żółtek dodać cukier z wanilią, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy, jogurty greckie i mus z dyni.
  4. Piekarnik włączyć na 180 stopni C., pieczenie góra/dół.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić sztywną pianę. Do piany dodać cukier i ponownie ubić na sztywno.
  7. Zmiksować żółtka z resztą składników. Gdy masa stanie się gładka, dolewać olej, jednocześnie wciąż miksując.
  8. Do masy jogurtowej dodać sztywną pianę i mieszać na najmniejszych obrotach robota.
  9. Masę przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć plastry pigwy.
  10. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez godzinę.
  11. Po upieczeniu, wyłączyć piekarni, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik w środku na kwadrans.
  12. Wyłożyć sernik w formie na kartkę do pieczenia.
  13. Po odczekaniu ok. 30 minut wyjąć sernik z formy. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.






Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III


Owoce jesieni


Owoce jesieni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.