niedziela, 3 listopada 2019

Mix pieczonych warzyw jesiennych

Warzywnik tego roku obrodził w przeróżne warzywa. Najbardziej się cieszyłam z kapust pak choi (zjedzone już w październiku) i zielonych kalafiorów. Miała to być odmiana romanesco, ale ewidentnie wyglądają jak jak kalafiory z tą różnicą, że są ładnie wybarwione na zielono. Czyszcząc lodówkę przy sobocie wyszło bardzo ciekawe, aromatyczne i bogate w smaku danie, które w dużej części robiło się samo w piekarniku. Z pewnością wrócę do tego pomysłu w najbliższym czasie.




Składniki:



5 ziemniaków (odmiany do pieczenia)
1/8 dyni odmiany Hokkaido
pół romanesco lub kalafiora
duża czerwona cebula
papryka czerwona
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju do smażenia
12 ziaren zielonego pieprzu (może być z zalewy)
łyżeczka oleju sezamowego
łyżka kozieradki
łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki soli
5 pieczarek
sok z połowy cytryny
2 łyżki dobrego oleju rzepakowego


  1. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki.
  2. Dynię ze skórą pokroić na kawałki trochę większe od ziemniaków.
  3. Cebulę obrać i pokroić w krążki.
  4. Z papryki usunąć ogonek i gniazdo nasienne. Pokroić na 8 kawałków.
  5. Warzywa umieścić w dużej misce. Dodać do nich 3 łyżki oleju, pieprz, sól, kozieradkę, sos sojowy i olej sezamowy. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią zamarynowane warzywa.
  7. Dorzucić ząbki czosnku.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni C. ok. 45 minut.
  9. W czasie pieczenia warzyw pokroić pieczarki (na kawałki według uznania). Obsmażyć je na łyżce oleju na palniku o małej mocy.
  10. Upieczone warzywa wyłożyć na półmisek i posypać je pieczarkami z patelni.
  11. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i polać dobrym olejem rzepakowym.




Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.