Długo wzbraniałam się przed upieczeniem tego ciasta ze względu na jego kaloryczność. W te wakacje jednak powiedziałam sobie "raz na rok można" i przygotowałam je... dwa razy w odstępie tygodnia 😉😂😜 Wbrew pozorom nie jest ono bardzo skomplikowane do zrobienia. Ważna jest przy nim dobra organizacja i kolejność przygotowywania warstw. Nowy rok szkolny proponuję osłodzić sobie np. tym ciachem o przewrotnej nazwie "malinowa chmurka". U mnie w wersji wegetariańskiej, czyli bez żelatyny.
Spód
3 schłodzone żółtka
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
łyżka cukru
1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza z migdałami
3 białka
150 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)
2 garści płatków migdałowych
Galaretka z malinami
350-500 g malin świeżych lub mrożonych
2 szklanki czerwonego soku o łagodnym smaku (np. żurawinowy)
1 szklanka wody
3 płaskie łyżeczki agaru
Krem mascarpone
500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
250 g schłodzonego serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru (lub inna ilość, wszystko zależy od upodobań smakowych)
laska wanilii
- Na arkuszu papieru do pieczenia odrysować dno foremki, w którym pieczony będzie spód ciasta. Na tym papierze potem będzie suszona beza.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło pokrojone na kawałki, schłodzone żółtka oraz cukry i całość siekamy, a następnie szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki i chłodzić przez przynajmniej pół godziny. Można też chłodzić ciasto uformowane w kulę w woreczku foliowym. Jednak późniejsze wałkowanie ciasta nie jest wtedy wygodne.
- Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Piec przez około 12-15 minut do zezłocenia. Odstawić do wystudzenia. Piekarnik wyłączyć i zostawić uchylone drzwiczki.
- Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier i miksować do uzyskania gęstej piany.
- Dodać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
- Na odrysowanej wcześniej powierzchni papieru równomiernie rozłożyć bezę, zostawiając z każdej strony ok. centymetra marginesu (beza podczas pieczenia nieznacznie się powiększa, a kruchy spód kurczy).
- Posypać bezę płatkami migdałowymi.
- Wstawić do piekarnika i ustawić na nim temperaturę 140°C.
- Suszyć bezę przez 1 godzinę w tej temperaturze.
- Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić w nim bezę do wystudzenia.
- Na desce/paterze ułożyć kruchy spód.
- W czasie stygnięcia bezy przygotować galaretkę z malinami, czyli:
- Zagotować wodę z sokiem, dodać agar i doprowadzić do wrzenia mieszając trzepaczką rózgową. Gotować ok. 3 minut.
- Do soku z agarem dodać maliny. Wymieszać.
- Jeśli użyło się malin mrożonych, galaretka od razu zacznie tężeć, więc należy ją wyłożyć na ciasto. Jeśli natomiast użyło się świeżych malin, należy odstawić garnek z galaretkę w chłodne miejsce lub wynieść na zacieniony balkon/taras i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć. Gdy poziom zżelowania będzie odpowiedni, przełożyć galaretkę z malinami na kruchy spód i wyrównać powierzchnię.
- Do dużego i zimnego naczynia (najlepiej metalowego, ale może być też szklane) przełożyć serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i nasionka z laski wanilii. Laskę bez ziarenek można włożyć do słoiczka z cukrem, by go zaromatyzować na potem.
- Miksować przez kilka minut (ok. 3-5 minut) do uzyskania gęstego kremu.
- Na zastygniętą galaretkę wyłożyć krem mascarpone. Wyrównać powierzchnię.
- Na krem ostrożnie przełożyć bezę z płatkami migdałowymi.
- Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce.
-----
Podobne:
Świetna malinowa chmurka. Wcale nie jest tak kaloryczna :-) Ma owoce i jest lekka jak chmurka. Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie na domowe ciasta https://ania-gotuje.pl/przepisy/pyszne-ciasta/
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo lekko wchodzi do brzuszka ;)
UsuńA potem człowiek stara się lekko spalić te "lekkie" kalorie :D :D :D