środa, 16 sierpnia 2023

Róże z cukinii

Gdy wybieram się w dłuższą podróż z koniecznością zrobienia przerwy gdzieś w MOPie, przygotowuję różne przekąski, które łatwo wziąć do ręki i z przyjemnością zjeść. Zdecydowanie jestem zwolenniczką przekąsek wytrawnych. Lubię też, gdy ładnie wyglądają. Stąd pomysł na róże z cukinii, inspirowane lutowym smakołykiem z jabłek 😋




Składniki (na 6 sztuk):

płat ciasta francuskiego
młoda cukinia
sól
czosnek suszony lub granulowany
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
2 łyżki oleju

  1. Cukinię pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wrzucić je do miski.
  2. Plastry cukinii posolić i polać olejem. Wszystko starannie wymieszać i odstawić na 5-10 minut, by cukinia zmiękła.
  3. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  4. Piekarnik włączyć na 220℃ z opcją pieczenia góra/dół.
  5. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż na 6 pasków.
  6. Na pasku układać miękkie plastry cukinii.
  7. Cukinie oprószyć ostrą i słodką papryką w proszku oraz czosnkiem.
  8. Zwijać paski z cukiniami w ruloniki i wkładać do papilotek.
  9. Róże z cukinii wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 200℃.
  10. Piec 30 minut. Potem wyjąć róże na kratkę.

Moje róże miały służyć jako przekąska w długiej podróży, więc po ostudzeniu zapakowałam je do pojemnika.




-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.