Gdy wybieram się w dłuższą podróż z koniecznością zrobienia przerwy gdzieś w MOPie, przygotowuję różne przekąski, które łatwo wziąć do ręki i z przyjemnością zjeść. Zdecydowanie jestem zwolenniczką przekąsek wytrawnych. Lubię też, gdy ładnie wyglądają. Stąd pomysł na róże z cukinii, inspirowane lutowym smakołykiem z jabłek 😋
Składniki (na 6 sztuk):
płat ciasta francuskiego
młoda cukinia
sól
czosnek suszony lub granulowany
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
2 łyżki oleju
- Cukinię pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wrzucić je do miski.
- Plastry cukinii posolić i polać olejem. Wszystko starannie wymieszać i odstawić na 5-10 minut, by cukinia zmiękła.
- Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami.
- Piekarnik włączyć na 220℃ z opcją pieczenia góra/dół.
- Ciasto francuskie pokroić wzdłuż na 6 pasków.
- Na pasku układać miękkie plastry cukinii.
- Cukinie oprószyć ostrą i słodką papryką w proszku oraz czosnkiem.
- Zwijać paski z cukiniami w ruloniki i wkładać do papilotek.
- Róże z cukinii wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 200℃.
- Piec 30 minut. Potem wyjąć róże na kratkę.
Moje róże miały służyć jako przekąska w długiej podróży, więc po ostudzeniu zapakowałam je do pojemnika.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.