wtorek, 1 sierpnia 2023

Klasyczne ciasto drożdżowe z malinami

Urlop i dostęp do świeżych owoców sprzyjają wypiekom ciast owocowych. Najbardziej lubię te drożdżowe, bo zawsze się udają. Zwykle piekę z kruszonką na wierzchu, ale tym razem z niej zrezygnowałam, by w mieszkaniu unosił się aromat malin, a nie masła z kruszonki 😉




Składniki (na blachę (26 x 21) cm):

🥧60 g masła 
🥧120 ml mleka 
🥧100 ml wrzątku 
🥧35 g drożdży 
🥧90 g cukru + łyżeczka 
🥧500 g mąki pszennej (używam typu 650)
🥧jajko 
🥧szczypta soli 
🥧ok. 350 g malin

  1. Masło roztopić w rondelku. 
  2. Mleko wymieszać z wrzątkiem.
  3. Do miski wsypać mąkę. W jej środku utworzyć dołek. Wkruszyć do niego drożdże i posypać je łyżeczką cukru.
  4. Do dołka dolać 1/3 mieszaniny wody z mlekiem.
  5. Drożdże wymieszać z mlekiem i łyżeczką cukru. Zostawić do namnożenia drożdży. 
  6. W małej miseczce rozbełtać jajko. 
  7. Do miski z mąką i drożdżami dodać jajko, resztę cukru i sól. Wszystko dokładnie wyrobić.
  8. Pod koniec wyrabiania wlać chłodne, stopione masło. 
  9. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 
  10. W czasie wyrastania ciasta przebrać maliny. 
  11. Ciasto drożdżowe ponownie lekko wyrobić i rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (rozkładałam je, rozciągając rękoma, nie wałkowałam). 
  12. Włączyć piekarnik na 200 stopni C. program pieczenia góra/dół. 
  13. Na cieście rozłożyć gęsto maliny. 
  14. Piec w temperaturze 200 stopni C. przez ok. 30-35 minut. 
  15. Po upieczeniu wyjąć ciasto na kratkę i pozostawić do ostudzenia.




-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.