poniedziałek, 31 lipca 2023

Sałatka "Przegląd ogródka" do słoików

W lipcu warzywa rosną tak, że czasem trudno z ich bieżącym konsumowaniem i przerabianiem. W takiej sytuacji zawsze dobrze sprawdza się przygotowanie sałatek do słoików. Zimą będą jak znalazł do obiadu lub do kanapek 😊😋 W tym roku wysiałam nasiona mieszanki cukinii, dzięki czemu wyrosły okazy zielone, żółte i pręgowane. Świetnie prezentują się w sałatkach z dodatkiem innych warzyw.




Składniki (na 10 słoików o objętości 370 ml): 
🥒1,5 kg ogórków 
🥒0,7 kg żółtej cukinii 
🥒1 cebula 
🥒1 papryka czerwona 
🥒1 chili 
🥒1 bulwa fenkułu z młodą natką (opcjonalnie) 
🥒1 główka czosnku 
🥒1 szklanka cukru 
🥒1 szklanka octu 10% 
🥒1,5 łyżki soli 
🥒1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 
🥒biała gorczyca

  1. W dużej misce umieścić: ogórki poszatkowane lub pokrojone w plastry, cukinię pokrojoną w talarki lub półtalarki, paprykę pokrojoną w paski, fenkuł pokrojony w piórka, rozdrobnione chili. 
  2.  Do warzyw dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę w proszku, cukier, sól, ocet, olej oraz rozdrobnioną młodą natkę fenkułu.
  3. Wszystko wymieszać. 
  4. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godz. 
  5. Do słoików wsypać po kilkanaście ziaren białej gorczycy.
  6. Sałatkę wkładać do słoików.
  7. Zalać płynem, który został w misce. 
  8. Pasteryzować 2 minuty, czyli gotować 2 minuty od momentu zawrzenia wody ze słoikami.
  9. Słoiki wyjąć z wrzątku i pozwolić, by wolno stygły. 
  10. Przechowywać w chłodnym miejscu.




-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.