W lipcu warzywa rosną tak, że czasem trudno z ich bieżącym konsumowaniem i przerabianiem. W takiej sytuacji zawsze dobrze sprawdza się przygotowanie sałatek do słoików. Zimą będą jak znalazł do obiadu lub do kanapek 😊😋 W tym roku wysiałam nasiona mieszanki cukinii, dzięki czemu wyrosły okazy zielone, żółte i pręgowane. Świetnie prezentują się w sałatkach z dodatkiem innych warzyw.
🥒0,7 kg żółtej cukinii
🥒1 cebula
🥒1 papryka czerwona
🥒1 chili
🥒1 bulwa fenkułu z młodą natką (opcjonalnie)
🥒1 główka czosnku
🥒1 szklanka cukru
🥒1 szklanka octu 10%
🥒1,5 łyżki soli
🥒1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
🥒biała gorczyca
- W dużej misce umieścić: ogórki poszatkowane lub pokrojone w plastry, cukinię pokrojoną w talarki lub półtalarki, paprykę pokrojoną w paski, fenkuł pokrojony w piórka, rozdrobnione chili.
- Do warzyw dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę w proszku, cukier, sól, ocet, olej oraz rozdrobnioną młodą natkę fenkułu.
- Wszystko wymieszać.
- Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godz.
- Do słoików wsypać po kilkanaście ziaren białej gorczycy.
- Sałatkę wkładać do słoików.
- Zalać płynem, który został w misce.
- Pasteryzować 2 minuty, czyli gotować 2 minuty od momentu zawrzenia wody ze słoikami.
- Słoiki wyjąć z wrzątku i pozwolić, by wolno stygły.
- Przechowywać w chłodnym miejscu.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.