środa, 5 lipca 2023

Chrupiące, panierowane róże kalafiora

W diecie wegetariańskiej chyba najbardziej wymagający jest czas przygotowywania posiłków. Dziś mam zatem przepis, który tego czasu nie wymaga zbyt dużo. W zamian mamy pyszny posiłek, którym nie pogardzi nawet mięsożerca, a dzieci będą ślinić się na sam widok.




Składniki (na 3-4 porcje):
   
kalafior
2 jajka
2 łyżki tartego sera długo dojrzewającego (np. Rubin, Grana padano)
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
bułka tarta
sól
olej do smażenia

  1. Kalafior podzielić na kawałki. Większe róże przekroić na pół lub na więcej części.
  2. Kawałki kalafiora obgotować w osolonym wrzątku.
  3. Kalafior odcedzić na sicie i odstawić do ostygnięcia.
  4. Jajka roztrzepać. Dodać do nich starty ser, szczyptę soli, kozieradkę i ostrą paprykę. Wymieszać.
  5. Kawałki kalafiora obtaczać w jajku z dodatkami, a potem w bułce tartej.
  6. Smażyć ze wszystkich stron w dużej ilości oleju.
  7. Podawać z ziemniakami i mizerią.


-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.