W diecie wegetariańskiej chyba najbardziej wymagający jest czas przygotowywania posiłków. Dziś mam zatem przepis, który tego czasu nie wymaga zbyt dużo. W zamian mamy pyszny posiłek, którym nie pogardzi nawet mięsożerca, a dzieci będą ślinić się na sam widok.
Składniki (na 3-4 porcje):
kalafior
2 jajka
2 łyżki tartego sera długo dojrzewającego (np. Rubin, Grana padano)
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
bułka tarta
sól
olej do smażenia
- Kalafior podzielić na kawałki. Większe róże przekroić na pół lub na więcej części.
- Kawałki kalafiora obgotować w osolonym wrzątku.
- Kalafior odcedzić na sicie i odstawić do ostygnięcia.
- Jajka roztrzepać. Dodać do nich starty ser, szczyptę soli, kozieradkę i ostrą paprykę. Wymieszać.
- Kawałki kalafiora obtaczać w jajku z dodatkami, a potem w bułce tartej.
- Smażyć ze wszystkich stron w dużej ilości oleju.
- Podawać z ziemniakami i mizerią.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.