niedziela, 15 marca 2020

Kalafior w panierce z zatarem

Dziś zapraszam na kotlety z kalafiora à la schabowe. Moje są nieco urozmaicone, bo nie lubię nudy, również w kuchni. Dlatego w panierce znajduje się zatar, czyli arabska mieszanka jadalnego sumaku z ziarnem sezamu i zielonymi, suszonymi ziołami (może być to tymianek, oregano lub majeranek). Dzięki temu dodatkowi kalafior nabiera intensywnego smaku i traci nieprzyjemny zapach, jaki wydaje przy obróbce termicznej.




Składniki:

kalafior (najlepiej dobrze zbity, nie może być zwiędnięty)
jajko
bułka tarta
zatar
szczypta soli
olej do smażenia

  1. Kalafiora przekroić na połowę, a następnie kroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm, koniecznie dbając, aby każdy plaster miał kawałek głąba, bo dzięki temu kotlet będzie się trzymał w całości.
  2. W głębokim talerzu rozbełtać jajko (wystarcza na 4 kotlety) z odrobiną soli.
  3. Na płytkim talerzu wymieszać bułkę tartą z zatarem (proporcja 4 łyżki : 1 łyżkę).
  4. Plastry kalafiora obtaczać w rozbełtanym jajku, a następnie w mieszance bułki z zatarem.
  5. Kalafiora smażyć na średnio rozgrzanym oleju po obu stronach na złoty kolor (kolor kotleta będzie zależał od barwy zataru).
  6. Odsączać na ręczniku papierowym.
  7. Podawać np. z marchewką z groszkiem. Ja dodatkowo przygotowałam sos kokosowo-arachidowy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.