Tortillę przygotowuję wtedy, gdy zabrakło w domu pieczywa, a mam ochotę na kanapkę lub coś do niej podobnego. To rodzaj płaskiego placka o średnicy dostosowanej do średnicy patelni. Meksykanie przygotowują ciasto z mąki kukurydzianej lub pszennej. U mnie dzisiaj z mąki orkiszowej. Placki mogą być bazą do takich dań jak: burrito (składniki kanapkowe zawijamy w tortillę), taco, fajita lub quesadilla.
Składniki (na 4 placki o średnicy 26 cm):
300 ml mąki orkiszowej typ 630
płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
wrzątek
- Mąkę wymieszać z solą i oliwą.
- Powoli dolewać wrzątek (tyle, by uzyskać gęste ciasto i dało się je mieszać łyżką).
- Potem wyrabiać na gładką masę, uważając, by się nie poparzyć. Ja chyba mam już azbestowe ręce, bo wyrabiam ciasto ręcznie zaraz po wymieszaniu łyżką.
- Odstawić masę pod przykryciem (najlepiej przykryć ciasto w misce wilgotną ściereczką) na ok. kwadrans.
- Podzielić ciasto na 4 porcje, uformować z nich kulki i wałkować na cieniutkie placki.
- Smażyć placki na suchej patelni po 2 razy z każdej ze stron. Będą powstawać w środku bąble wypełnione gazem. Sugeruję, by je spłaszczać podczas smażenia np. widelcem lub łopatką.
- Zdejmować placki z patelni. Można je od razu wykorzystać do burrito lub quesadilly.
- Jeśli robimy je na zapas, trzeba włożyć do torebki foliowej, by nie obsychały. Przed ponownym wykorzystaniem trzeba podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku.
Tak, jak pisałam wyżej, mając gotowe placki tortilla, możemy przygotować burrito - kładziemy na podgrzanym placku dowolne składniki, zawijamy i zjadamy 😊😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.