Quesadilla to szybkie meksykańskie danie, w którym między dwa placki tortilli wkłada się ulubione składniki lub resztki z lodówki albo spiżarki. Moje danie jest w wydaniu wegetariańskim, bo tak lubię najbardziej. Smak quesadilli zależy od użytych składników, do których koniecznie trzeba zaliczyć masło, na którym się całość podgrzewa i dobry ser żółty. Nie może oczywiście zabraknąć fasoli i kukurydzy, których jak mniemam każdy ma obecnie sporo w swoim domu.
Składniki:
2 placki tortilla (np. z tego przepisu)
łyżka lub dwie słodkiej kukurydzy
łyżka czerwonej fasoli z puszki
czerwona, mała cebula
ćwiartka czerwonej papryki
1/8 zielonej papryki
chili (ilość według uznania)
skórka otarta z limonki
świeża kolendra (lub bazylia, lub inne świeże listki)
starty żółty ser (idealny jest cheddar lub gouda; ważne, by się ciągnął po podgrzaniu)
łyżka lub dwie masła
- Na jednym placku rozrzucić: kukurydzę, czerwoną fasolę, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w kostkę.
- Całość posypać rozdrobnionym chili, skórką startą z limonki, i liśćmi kolendry.
- Na koniec zetrzeć ser na całej powierzchni placka.
- Na patelni rozgrzać masło na palniku o małej mocy.
- Ułożyć placek z dodatkami i przykryć pokrywką, najlepiej szklaną.
- Gdy ser zacznie się topić, przykryć całość drugim plackiem i ostrożnie odwrócić quesadillę, by podgrzała się z drugiej strony.
- Wyjąć z patelni na duży talerz i podzielić na części.
- Podawać gorącą.
Przepysznie, szybko i wygląda super - czego chcieć więcej, czym mniej pracy to lepiej :)
OdpowiedzUsuńTakich szybkich przepisów, które dają przyjemność nie tylko dla kubków smakowych, ale i dla oka, potrzeba teraz ludziom spędzającym więcej czasu niż dotychczas na uprawianiu swojego zawodu w sposób zdalny :)
Usuń