sobota, 28 marca 2020

Jak zrobić tortillę?

Tortillę przygotowuję wtedy, gdy zabrakło w domu pieczywa, a mam ochotę na kanapkę lub coś do niej podobnego. To rodzaj płaskiego placka o średnicy dostosowanej do średnicy patelni. Meksykanie przygotowują ciasto z mąki kukurydzianej lub pszennej. U mnie dzisiaj z mąki orkiszowej. Placki mogą być bazą do takich dań jak: burrito (składniki kanapkowe zawijamy w tortillę), taco, fajita lub quesadilla.




Składniki (na 4 placki o średnicy 26 cm):

300 ml mąki orkiszowej typ 630
płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
wrzątek

  1. Mąkę wymieszać z solą i oliwą. 
  2. Powoli dolewać wrzątek (tyle, by uzyskać gęste ciasto i dało się je mieszać łyżką). 
  3. Potem wyrabiać na gładką masę, uważając, by się nie poparzyć. Ja chyba mam już azbestowe ręce, bo wyrabiam ciasto ręcznie zaraz po wymieszaniu łyżką.
  4. Odstawić masę pod przykryciem (najlepiej przykryć ciasto w misce wilgotną ściereczką) na ok. kwadrans. 
  5. Podzielić ciasto na 4 porcje, uformować z nich kulki i wałkować na cieniutkie placki.
  6. Smażyć placki na suchej patelni po 2 razy z każdej ze stron. Będą powstawać w środku bąble wypełnione gazem. Sugeruję, by je spłaszczać podczas smażenia np. widelcem lub łopatką.
  7. Zdejmować placki z patelni. Można je od razu wykorzystać do burrito lub quesadilly.
  8. Jeśli robimy je na zapas, trzeba włożyć do torebki foliowej, by nie obsychały. Przed ponownym wykorzystaniem trzeba podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku.



Tak, jak pisałam wyżej, mając gotowe placki tortilla, możemy przygotować burrito - kładziemy na podgrzanym placku dowolne składniki, zawijamy i zjadamy 😊😋




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.