niedziela, 29 marca 2020

Podpłomyk ze szparagami (na zakwasie)

Gdy zerkam sobie na strony lub posty związane z kulinariami, mam wrażenie, że Polaków ogarnęła jakaś chroniczna chęć posiadania drożdży. Tymczasem możemy zrobić coś swojego, równie naturalnego, co powstaje w ciągu 5 dni - zakwas chlebowy. Na początku istnienia tego bloga podałam przepisy na zakwas żytni (można zrobić z mąki orkiszowej lub pszennej) i bezglutenowy. Oba robi się łatwo, niewielkim wysiłkiem zarówno fizycznym, jak i czasowym. Trzeba tylko pamiętać o codziennym mieszaniu. Poza tym - sprawdziłam - można go przechowywać w lodówce nawet ponad miesiąc. A gdy się go już zrobiło, za każdym razem, gdy pieczemy chleb, ujmujemy ok. 120 g ciasta i mamy zaczyn na następny wypiek. Dziś takim wypiekiem jest podpłomyk, który piekłam wczoraj, gdy zabrakło mi świeżego chleba, a nabrałam ochoty na pieczywo. A że zaczyna się sezon na szparagi, które bardzo lubię, właśnie one są dają poczucie jedzenia gotowej kanapki. B. - dziękuję za dostarczenie szparagów 😊




Składniki:

200 g mąki typ 650 + mąka do podsypania
100 g aktywnego zakwasu (pszennego, orkiszowego; dowolnego)
6 g soli
ok. 80 g ciepłej wody
pół czerwonej cebuli
7-8 szparagów
łyżka oleju lnianego lub rzepakowego


  1. Mąkę wymieszać z solą i zakwasem.
  2. Do masy dodać 70 g ciepłej wody. Wymieszać drewnianą łyżką i odstawić na 15 minut do autolizy. W tym czasie gluten zacznie pracować i ciasto będzie łatwiej wyrabiać.
  3. Wyrobić ciasto ręką. Gdy zajdzie potrzeba, dolać więcej wody.
  4. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 4 godziny. Co godzinę ciasto rozciągać w rękach i składać, a następnie formować kulę.
  5. Po czterech godzinach wyrastania wyjąć ciasto na blat lekko oprószony mąką.
  6. W piekarniku podgrzać kamień lub blachę (temperatura 240 stopni C., przynajmniej 30 minut) i wstawić do niego miseczkę z wrzątkiem, bo podpłomyk będzie się piekł z parą.
  7. Rozwałkować je lekko, by usunąć bąble gazu.
  8. Następnie ciasto przełożyć na papier do pieczenia, rozciągać palcami i formować w podłużny kształt o grubości ok. centymetra. Odłożyć na kwadrans pod przykryciem.
  9. W tym czasie obrać cebulę i pokroić połowę w piórka.
  10. Szparagi dobrze umyć i odłamać stwardniałe części.
  11. Na cieście ułożyć szparagi, lekko wciskając je w ciasto..
  12. Całość posmarować olejem lnianym lub rzepakowym.
  13. Posypać piórkami czerwonej cebuli.
  14. Odstawić na ok. 10 minut.
  15. Podpłomyk przenieść na papierze na kamień lub blachę. Zamknąć drzwiczki piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C. i piec 10 minut. Ponownie zmniejszyć temperaturę, tym razem do 180 stopni C. i piec 20 minut.
  16. Wyjąć podpłomyk na kratkę. Gdy trochę przestygnie, można zajadać 😋





Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.