piątek, 3 kwietnia 2020

Zapiekana zupa cebulowa

Przymusowe siedzenie w domu pozwala na pofolgowanie sobie ze smacznymi potrawami pozostawiającymi po sobie zapach, który nie przez wszystkich jest akceptowalny. U mnie przy tych chłodniejszych dniach na stół wjechała zapiekana cebulowa.




Składniki (na 4-5 porcji):

600 g cebuli
płaska łyżeczka suszonego tymianku
1,5 l bulionu warzywnego
kilka kromek czerstwego pieczywa
ok. 80 g sera żółtego ciągnącego się po stopieniu
sól
pieprz
olej do smażenia


  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  2. Na patelni rozgrzać (nie za mocno) 2-3 łyżki oleju i szklić (nie smażyć!) na nim cebulę aż zmieni kolor na złoty.
  3. Pod koniec dodać suszony tymianek.
  4. Cebulę przerzucić do garnka.
  5. Zebrać smak z patelni za pomocą bulionu i wlać to do garnka z cebulą. Dolać resztę bulionu.
  6. Całość gotować ok. 30 minut, doprawiając solą i pieprzem.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  8. W formie lub garnku do zapiekania ułożyć połowę pieczywa i posypać połową startego sera.
  9. Wlać do formy zupę i ułożyć na niej resztę pieczywa, a potem resztę startego sera.
  10. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut, ustawiając od razu funkcję grilla lub pieczenia od góry.
  11. Wyjąć i podawać :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.