sobota, 27 marca 2021

Jak zrobić blaty/spody na mazurki?

Kilka lat temu pisałam, że mazurki poznałam dopiero po przeprowadzeniu się z domu rodzinnego na Mazowsze. Nigdy wcześniej ani nie widziałam, ani nie jadłam tych ciast. Choć nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami, do których należą typowe mazurki, to raz w roku nabieram na nie ochotę. Po ponad miesięcznym niejedzeniu słodyczy i rezygnacji z cukru, w Wielkanoc chętnie sięgam po jakieś ciacho 😊😋 Na ten rok zaplanowałam przygotowanie mazurka kajmakowego. Blat można upiec kilka dni wcześniej, a potem tylko wypełnić nadzieniem. To bardzo wygodne, bo przed Świętami zwykle ma się sporo do pracy. Piekąc spody wcześniej, można racjonalnie zaplanować obowiązki. Do ich wypieku polecam formę do tarty z wyjmowanym spodem.




Składniki (na formę o średnicy 26 cm):
170 g mąki typu 650 + łyżka do podsypania blatu
30 g mąki krupczatki
szczypta soli
10 g cukru
100 g zimnego masła
jajko
łyżka zimnej wody

  1. Wymieszać ze sobą suche składniki.
  2. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do suchych składników. Lekko wyrobić, rozdrabniając kawałki masła.
  3. Do masy dodać jajko i szybko wyrobić ciasto. W razie konieczności dodać łyżkę zimnej wody.
  4. Ciasto uformować w dysk i położyć na blacie posypanym mąką.
  5. Ciasto rozwałkować w okrągły placek o grubości 1 cm.
  6. Na środku ciasta ułożyć wyjmowany spód formy. Odrysować ostrym nożem koło z zapasem ok. 1cm.
  7. Koło z ciasta delikatnie przełożyć do formy.
  8. Z reszty ciasta przygotować brzegi, delikatnie dociskając je do formy (by nabrały po upieczeniu wzorku formy) i do okrągłego placka, by je ze sobą skleić.
  9. Spód gęsto ponakłuwać widelcem.
  10. Wstawić formę z ciastem do zimnego piekarnika i piec 15 minut ustawiając go na 220 stopni. Jeśli wstawiamy kolejny blat do nagrzanego piekarnika, piec go 12 minut. Ciasto po upieczeniu musi mieć ładny złoty kolor.
  11. Upieczony blat wyłożyć delikatnie na kartkę do studzenia.



-----
Podobne:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.