Na Wielkanoc w mojej rodzinie piecze się zazwyczaj ciasto drożdżowe i serniki. O pieczeniu mazurków dowiedziałam się dopiero po wyprowadzeniu na Mazowsze. Nie należą one do moich ulubionych ciast, bo są zbyt słodkie od wypełniających je mas. Dlatego do mazurków przygotowuję nadzienia roślinne. W ten sposób słodki blat łączę z kwaskowatym smakiem raczej soczystych mas i mazurki zjadają wszyscy 😋 To wygodne ciasta, do których blaty można przygotować kilka dni wcześniej. Minusem roślinnych mas jest to, że trzeba je przygotować dopiero w Wielką Sobotę, gdy różnych prac domowych i ogrodniczych jest sporo. Z drugiej jednak strony przygotowanie tegorocznego nadzienia zajęło mi tylko kwadrans 😊 A połączenie rabarbaru z daktylami okazało się strzałem w dziesiątkę, bo nie trzeba było dosypywać cukru.
Składniki (na blachę (25 x 28) cm):
300 ml mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g zimnego masła
2 jajka
200 g rabarbaru
100 g suszonych daktyli
płatki migdałów (do ozdoby)
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Do suchych składników dodać pokrojone zimne masło i wbić całe jajka.
- Wszystkie składniki wymieszać i zarobić z nich gładkie ciasto.
- Ciasto włożyć do torebki foliowej i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na kawałek nieco większy niż forma do pieczenia. Zwinąć na wałku i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Brzegi ciasta docisnąć do formy i uformować z nich ranty wysokie na ok. 1,5 cm.
- Ciasto piec na jasno brązowy kolor w temperaturze 200-220 stopni.
- Upieczone ciasto wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do ostudzenia.
- Rabarbar opłukać i obrać. Pokroić na drobne kawałki.
- Daktyle rozdrobnić na kawałki podobnej wielkości co rabarbar.
- Rabarbar i daktyle przełożyć do garnka. Wlać 100 ml wody i gotować całość na palniku o średniej mocy, by masa stała się w miarę jednolita.
- Masę przełożyć na blat mazurka. Wyrównać.
- Udekorować np. płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.