Wiosna rozkwita swymi kolorami, mnie wzięło na generalne porządki, więc czas zacząć opróżniać zamrażarkę z warzyw mrożonych. Na pierwszy ogień idzie groszek. Można już go siać do gruntu, więc za kilka tygodni pojawi się świeży i słodziutki :) A zupę z niego robi się w tempie ekspresowym.
Składniki (na 4 - 5 porcji):
ok. 600 g mrożonego groszku
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
łyżeczka mielonego kminku
łyżeczka ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki białego pieprzu
sól
rzeżucha
- Groszek przesypać do garnka i wlać ok. pół litra wody.
- Dosypać czosnek niedźwiedzi, kminek, ostrą paprykę i biały pieprz. Zagotować.
- Zmniejszyć moc palnika i gotować aż groszek będzie miękki.
- Całość zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie rozcieńczyć wrzątkiem.
- Doprawić do smaku solą.
- Podawać krem posypany rzeżuchą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.