niedziela, 9 kwietnia 2017

Jaglany koktajl z babką płesznik

Przy okazji kwietniowej piekarni (jutro publikacja chleba z mąki z pszenicy durum) znalazłam w szafce nasiona babki płesznik. W ubiegłym roku zajadałam się koktajlami z nią lub wymiennie z chia. I dziś przyszła mi ochota na koktajl na bazie kaszy jaglanej, o której też dawno tu nie było.




Składniki (na ok. litr napoju):

"Mleko" jaglane

200 ml kaszy jaglanej
wrzątek

  1. Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. 
  2. Do kaszy wlać 800 ml zimnej wody. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości.
  3. Ciepłą kaszę zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym (można to zrobić dzień wcześniej, by rano dokończyć robienie "mleka").
  4. Kaszę przełożyć na gęste sito ustawione na misce lub garnku.
  5. Za pomocą sztywnej trzepaczki rózgowej przetrzeć kaszę przez sito, przelewając ją dwukrotnie wrzątkiem (w sumie ok. szklanki).
  6. Całość wymieszać i przelać do dzbanka.
  7. Podawać do picia jako "mleko" roślinne lub jako...



Koktajl jaglany (proporcje na szklankę)
"mleko" jaglane wykonane jak wyżej
łyżka nasion babki płesznik
plaster cytryny
łyżka miodu lub melasy/syropu klonowego

  1. Do szklanki z "mlekiem" jaglanym wsypać łyżkę nasion babki płesznik i łyżkę miodu. Wymieszać. Odstawić na ok. kwadrans.
  2. Koktajl podawać ze świeżo wyciśniętym sokiem z plastra cytryny.




Wysmakowane śniadania



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.