sobota, 10 sierpnia 2019

Domowe wino z jeżyn

Sierpień to czas zbioru jeżyn (zazwyczaj jeździliśmy na nie 15 sierpnia), choć w tym roku dojrzały kilka tygodni wcześniej. W moim regionie jest ich bardzo dużo podobnie do roku ubiegłego. Jeśli nie macie pomysłu na ich przerobienie, polecam poddać je fermentacji. Wino jeżynowe świetnie smakuje, jest w miarę łatwe do wykonania i dobrze się klaruje. W przypadku nastawu z jeżyn warto pamiętać, że mają dużo kwasów organicznych i moszcz jeżynowy musi być właściwie rozcieńczony.




Składniki (na wino lekko słodkie, o dużej mocy):

ok. 6 litrów jeżyny
3 kg cukru
6 litrów przegotowanej i ostudzonej wody + 200 ml
saszetka drożdży winiarskich (suszonych lub płynnych, szlachetnych)
pożywka dla drożdży

  1. 3 litry wody zagotować, dodać 1,5 kg cukru. Mieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć palnik i odstawić syrop do wystudzenia.
  2. Drożdże rozpuścić zgodnie z etykietą. Jeśli używacie suszonych, to wystarczy je wymieszać w 100 ml wody o temperaturze pokojowej (20-27 stopni C.) przed przebieraniem jeżyn. Jeśli decydujecie się na szlachetne drożdże płynne, matkę drożdżową* trzeba przygotować 2 dni wcześniej.
  3. Pożywkę rozpuścić zgodnie z etykietą, czyli najczęściej w 100 ml przegotowanej wody o temperaturze, która nie przekracza 28 stopni C.
  4. Jeżyny przebrać (wiem, że można ten krok pominąć, bo w końcu żaden producent wina nie bawi się w oczyszczanie winogron, ale to wino domowe, dla własnego użytku, więc można poświęcić chwilę, by nie znalazło się w nim nic nieproszonego i byśmy mieli potem prawdziwą przyjemność z delektowania się jego smakiem). Wrzucić do gąsiora z szerokim wejściem i zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków. Nie miażdżyć jeżyn całkowicie, by nie naruszyć pestek. Chodzi tylko o to, by puściły sok.
  5. Do jeżynowego moszczu dodać rozpuszczone drożdże i pożywkę.
  6. Do gąsiora wlać wystudzony syrop.
  7. Całość wymieszać. Zatkać wieczkiem z otworem, włożyć rurkę fermentacyjną z niewielką ilością wody i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce. W zależności od warunków atmosferycznych drożdże zaczną pracować w widoczny sposób następnego dnia lub za 2 dni.
  8. Fermentacja burzliwa jest naprawdę burzliwa i bulgotanie wody w rurce fermentacyjnej trwa kilka dni. Jeśli w okolicy nastawu pojawią się muszki, warto wymieniać wodę w rurce.
  9. Gdy fermentacja burzliwa ustanie (od kilku dni do dwóch tygodni; poznamy to po zmniejszonej częstotliwości bulgotania wody w rurce fermentacyjnej), zlać wino przez durszlak do innego gąsiora i dodać ostudzony syrop z 2 litrów wody i 1 kg cukru. Wymieszać i ponownie odstawić gąsior w ciepłe i spokojne miejsce.
  10. Ponowna fermentacja ruszy następnego dnia i uspokoi się po 7-14 dniach.
  11. Wino (tzw. burczak) ponownie przelać przez durszlak do gąsiora. Dodać syrop z litra wody i 0,5 kg cukru. Wymieszać.
  12. To etap, kiedy do wina można dodać kilka pastylek dębowych, by wino nabrało głębszego aromatu, tzw. bukietu.
  13. Wino odstawić w spokojne i ciepłe miejsce. Gdy nastanie chłodniejsza jesień, przenieść gąsior do chłodniejszego pomieszczenia.
  14. W kolejne wakacje wino można przeznaczać do konsumpcji. Zlać do wyparzonych butelek, zakorkować i odstawić stojące do ciemnego i chłodnego pomieszczenia. Gdy z korkami nic się nie będzie dziać przez 2 dni, można butelki przetrzymywać w pozycji leżącej.
*Matkę drożdżową przygotowuje się, wlewając drożdże do soku owocowego (150 ml) rozcieńczonego wodą (100 ml) i dosypuje łyżeczkę cukru. Całość dobrze wymieszać w bezbarwnej, przezroczystej i szklanej butelce o pojemności ok. 700 ml lub więcej. Zaczopować butelkę watą bawełnianą. Przechyloną butelkę włożyć do wysokiego garnka z wodą. Podgrzewać, by woda prawie wrzała i co jakiś czas obracając butelką, trzymać ją tak ok. 20 minut. Po tym czasie butelkę wyjąć w spokojne i ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Potem wszystko wlewa się do winnego nastawu.



Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół lub grzybów i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej.

https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2019/06/robmy-przetwory-5-zaproszenie-do-udziau.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...