środa, 21 sierpnia 2019

Placki Nigelli z borówkami

Choć książkę Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo" mam od wielu lat, to dopiero w tym roku skusiłam się na wypróbowanie Jej przepisu na placki śniadaniowe. Nigella proponuje wykonanie większej ilości mieszanki suchych składników i przechowywanie jej w słoju. Ja nie mam takiej potrzeby, bo placki robi się naprawdę szybko. Zdjęcia niżej przedstawiają placki z sosem również Nigelli. Polecam jednak polanie placków syropem klonowym i posypanie ich borówkami amerykańskimi bez podgrzewania. W ten sposób syrop nie będzie tak wsiąkać w placki.




Składniki (na 8 placków o średnicy 18 cm):
200 g mąki uniwersalnej
100 g cukru (Nigela proponuje ok. 130 g)
płaska łyżka proszku do pieczenia (Nigella proponuje jeszcze sodę oczyszczoną, której ja nie używam)
łyżeczka ekstraktu waniliowego (Nigella proponuje cukier waniliowy)
szczypta soli
2 jajka
250 ml mleka
2 łyżki stopionego masła
ok. 100 ml syropu klonowego
ok. 150 g borówek amerykańskich
  1. W misce odmierzyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i jajka. Wymieszać.
  2. Do ciasta dolać mleko i stopione masło. Wymieszać dokładnie łyżką.
  3. Odstawić na kwadrans, by gluten zaczął pracować.
  4. Na suchą, małą patelnię (lub specjalną patelnię do pancakes) wylewać porcje ciasta tak, by masa miała grubość ok. 0,5 cm. Smażyć na palniku o średniej mocy. Przewracać na drugą stronę, gdy placki staną się złociste, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki.
  5. W czasie smażenia placków przygotować syrop: na zimną patelnię wylać syrop i dosypać opłukane borówki; podgrzewać, by syrop był gorący.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.