To jedna z moich ulubionych sałatek, bo jest pożywna, soczysta i pyszna. Idealnie też nadaje się do zapakowania do pracy. Sałatka ma dość delikatny smak, ale intensywny zapach, dzięki zastosowaniu białego pieprzu zamiast czarnego.
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
250 ml ryżu
puszka ananasa
kolba kukurydzy lub kukurydza w puszce
3 łyżki majonezu
sól
biały pieprz (około łyżki)
- W garnku, w którym zmieści się pierś kurczaka, zagotować wodę. Gdy zawrze, wrzucić pierś. Gotować na palniku o słabej mocy ok. kwadransa od momentu ponownego zawrzenia wody.
- Ryż dobrze wypłukać i ugotować w wodzie (pół litra). Gotować, aż ryż wchłonie wodę, a jej nadmiar wyparuje. Po ugotowaniu zdjąć z palnika i przykryć na ok. 10 minut pokrywką. Potem odstawić do ostudzenia.
- Ugotowaną i schłodzoną pierś pokroić w kostkę.
- Do salaterki przełożyć ryż i dodać kawałki kurczaka.
- Ananasa pokroić w kostkę wielkości kawałków kurczaka. Dodać do salaterki.
- Do sałatki dodać kukurydzę odkrojoną z kolby lub kukurydzę z puszki.
- Dodać majonez. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz białym pieprzem.
- Można podawać od razu, ale najlepiej smakuje po ok. godzinie.
-----
Podobne:
Czosnkowa sałatka makaronowa |
Sałatka z kurczaka, ananasa i k. pekińskiej |
Żółta sałatka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.