sobota, 2 maja 2015

Ryżowa sałatka z kurczakiem i ananasem

To jedna z moich ulubionych sałatek, bo jest pożywna, soczysta i pyszna. Idealnie też nadaje się do zapakowania do pracy. Sałatka ma dość delikatny smak, ale intensywny zapach, dzięki zastosowaniu białego pieprzu zamiast czarnego.




Składniki:


podwójna pierś z kurczaka
250 ml ryżu
puszka ananasa
kolba kukurydzy lub kukurydza w puszce
3 łyżki majonezu
sól
biały pieprz (około łyżki)

  1. W garnku, w którym zmieści się pierś kurczaka, zagotować wodę. Gdy zawrze, wrzucić pierś. Gotować na palniku o słabej mocy ok. kwadransa od momentu ponownego zawrzenia wody.
  2. Ryż dobrze wypłukać i ugotować w wodzie (pół litra). Gotować, aż ryż wchłonie wodę, a jej nadmiar wyparuje. Po ugotowaniu zdjąć z palnika i przykryć na ok. 10 minut pokrywką. Potem odstawić do ostudzenia.
  3. Ugotowaną i schłodzoną pierś pokroić w kostkę.
  4. Do salaterki przełożyć ryż i dodać kawałki kurczaka.
  5. Ananasa pokroić w kostkę wielkości kawałków kurczaka. Dodać do salaterki.
  6. Do sałatki dodać kukurydzę odkrojoną z kolby lub kukurydzę z puszki.
  7. Dodać majonez. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz białym pieprzem.
  8. Można podawać od razu, ale najlepiej smakuje po ok. godzinie.

-----
Podobne:

Czosnkowa sałatka makaronowa
Sałatka z kurczaka, ananasa i k. pekińskiej
Żółta sałatka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.