środa, 13 maja 2015

Rolada biszkoptowa z rabarbarem

Ponieważ mam do rabarbaru szczególny sentyment, postanowiłam zawinąć go w roladzie biszkoptowej. Ciasto biszkoptowe przygotowuje się szybciutko, a piecze jeszcze szybciej. Wymaga natomiast pracy potem, przy zwijaniu. Rabarbar jest w stanie rosnąć niemal wszędzie i nie trzeba się nim zbytnio zajmować. Warto zatem go natomiast dopieścić w kuchni za dobro i smak, które nam daje. Czemu by zatem nie zrobić z nim rolady? :) 




Składniki:
Ciasto (na dużą blachę dołączoną od producentów do kuchenek)


5 jajek
5 łyżek mąki
6 łyżeczek cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodać do żółtek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
  4. Białka ubić na sztywno.
  5. Dodawać stopniowo białka do masy  i delikatnie mieszać.
  6. Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad.
  7. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. kwadransa na złocisty kolor.
  8. Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru. Położyć wierzchem biszkoptu na ściereczce leciutko zwilżonej wodą. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz.
  9. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc. 

Nadzienie
250 g rabarbaru
galaretka cytrynowa
3 łyżeczki cukru

  1. Rabarbar opłukać i pokroić na małe kawałki.
  2.  Wrzucić do rondla, wlać ok. pół szklanki wody. Rozgotować.
  3. Dodać cukier i galaretkę. Dobrze wymieszać i rozpuścić galaretkę.
  4. Zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia galaretki. Cierpliwie poczekajcie na stężenie galaretki, bo inaczej wchłonie ją ciasto, co niestety zdarzyło się u mnie :(
  5. Postępować dalej według opisu wykonania łatwej biszkoptowej rolady z jabłkami.


    Rabarbarowa rewolucjaWiosenne słodkości!


    2 komentarze:

    1. Fajny pomysł, bo zazwyczaj robię taką roladę z jabłkami :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. to tak jak ja :) w tym roku postanowiłam to zmienić, bo naprawdę rabarbar mi obrodził

        Usuń

    Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
    Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
    Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.