niedziela, 31 maja 2015

Niedzielny klasyczny obiad Polaka

Co gości na obiad w przeciętnym polskim domu wiosną lub latem? Schabowy z kapustą to raczej jesienno-zimowe danie. Wiosną zamiast kapusty jest sałata. Schabowy zostaje, chyba że zamienimy go kotletem z piersi kurczaka, rzadziej indyka. I do tego smaczna polska śmietana. U mnie dziś właśnie taka klasyka. Tylko zamiast ziemniaków kwiaty robinii akacjowej w cieście (tempurze).



Składniki (na 2 porcje):
pojedyncza pierś kurczaka
sól, pieprz
jajko
4-5 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
mała główka sałaty
ok. 150 ml śmietany
łyżeczka cukru
szczypiorek
6 liści szałwii

  1. Pierś przekroić na dwie części. Rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie posypać z obu stron solą i pieprzem. Odłożyć na ok. godzinę do lodówki.
  2. Sałatę opłukać, podzielić na kawałki "na jeden kęs" i osuszyć np. w wirówce do sałaty.
  3. Wymieszać śmietanę z cukrem.
  4.  Rozbełtać jajko w głębokim talerzu.
  5. Wysypać bułkę tartą na talerzyk.
  6. Kotlety obtaczać najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  7. Liście szałwii smażyć na chipsy na tej samej patelni co kotlety. Liście smażymy po obu stronach po kilkanaście sekund i wykładamy na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu.
  8. Wymieszać sałatę ze śmietaną.

Kotlety i sałatę podawać z ugotowanymi ziemniakami lub kwiatami robinii w cieście. Posypać szczypiorkiem. Udekorować chipsami z szałwii.


Nowalijki w kuchniDanie pachnące ziołami - wiosna 2015



 -----------
 Podobne:

Kurczak z selerem w tempurze
Kotlety z boczniaka z sałatą
Kotlet z kurczaka w amarantusie i zaatarze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...