niedziela, 17 maja 2015

Kurczak z panierką amarantusowo-zaatarową

Niedziela... Sąsiedzi przygotowywali obiady i słychać było zewsząd tłuczenie pewnie schabowych lub innych sznycli. Pomyślałam, że nie będę odstawać od reszty i też trochę potłukę ;) Niedzielna tradycja zachowana ;) Z klasycznie polskiej panierki jednak zrezygnowałam, nie tylko dlatego, by urozmaicić zapach na klatce. Ponieważ puree do obiadu zaplanowałam z tahiną, kotlety postanowiłam też zrobić z dodatkiem sezamu, który znajduje się w mieszance zaatar.



Składniki (na 4 kotlety):
podwójna pierś kurczaka
sól
pieprz
kozieradka
6 łyżek amarantusa ekspandowanego
1,5 łyżeczki zaataru
jajko
olej

  1. Pierś kurczaka podzielić na 4 części.
  2. Każdą rozbić tłuczkiem.
  3. Kotlety doprawić solą, pieprzem i kozieradką. Odstawić na ok. godzinę do przegryzienia smaków.
  4. Jajko roztrzepać w głębokim talerzu.
  5. Na talerzyku wymieszać amarantus ekspandowany z zaatarem.
  6. Kotlety obtaczać w jajku, a potem w panierce z amarantusa i zaataru.
  7. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Kotlety podawać np. z aromatycznym puree z pieczonej marchewki i kalafiora.


----------
Podobne:

Kotlet z surówką z selera
Roladki z amarantusa
Rolady drobiowe z pieczonymi frytkami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...