niedziela, 24 maja 2015

Kotlety z boczniaka z nowalijkową surówką

Mimo częstych jak by się zdawało opadów deszczu, w lesie wciąż nie ma grzybów. Ale w sklepach można kupić już belki z zarodnikami boczniaków. W odpowiedniej fazie księżycowej i przy  wyborze widocznych zalążków w ciągu kilku dni można wyhodować grzyby na obiad. I tak było u mnie :) Oto pierwsza łatwa i szybka propozycja dania np. na obiad. To było pierwsze danie z boczniakami,  które podałam mojej mamie. Jadła je wtedy po raz pierwszy :)


 

Składniki:


Kotlety
6 dużych i płaskich boczniaków (liczba zależna od apetytu)
jajko
2 łyżki mleka
sól
ok. 200 ml bułki tartej
olej

Sałata
sałata odmiany "Królowa lata"
4 duże liście mięty omszonej
szczypiorek z cebuli
3 rzodkiewek
malutka cebula czerwona
łyżka octu jabłkowego
2 łyżki oliwy
ciut soli

  1. Boczniaki opłukać i osuszyć.
  2. W głębokim talerzu rozbełtać jajko z odrobiną soli i mlekiem. Włożyć boczniaki. I zostawić na czas przygotowania sałaty.
  3. Liście i rzodkiewki dobrze opłukać i osuszyć.
  4. Porwać liście na mniejsze kawałki.
  5. Rzodkiewki pokroić na plastry.
  6. Rozdrobnić szczypiorek, a cebulę pokroić w cieniutkie piórka.
  7. Wymieszać sałatę, miętę, rzodkiewki, szczypiorek i cebulę.
  8. Boczniaki obtaczać dokładnie w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej.
  9. Smażyć kotlety na ciemno złoty kolor na rozgrzanym oleju po obu stronach po 2 razy.
  10. Wykładać kotlety na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  11. Tuż przed podaniem dodać do sałaty oliwę i ocet. Wymieszać.
  12. Kotlety podawać na sałacie.


Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015Nowalijki w kuchni
Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

3 komentarze:

  1. Uwielbiam smażone boczniaki !:)
    http://wolnym-krokiem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Za kazdym razem, kiedy widze boczniaki w sklepie przypomina mi sie ten smak dziecinstwa...
    Twoje wygladaja nawet bardziej apetycznie, niz pamietam...
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.