poniedziałek, 18 maja 2015

Sałatka z wątróbką 2.

Przepis na sałatę z wątróbką już kiedyś tutaj zapisywałam. Dziś z pomidorkami koktajlowymi i mixem tegorocznych sałat prosto z mojego ogródka :) Podobną sałatką kiedyś wyzbyłam się niechęci do wątróbki. Sok malinowy naprawdę genialnie tu pasuje. Polecam :)


Składniki:
mix sałat (u mnie rukola i lodowa odmiany Królowa lata)
kilkanaście liści kolendry (z ogonkami)
4 wątróbki indycze
ewentualnie: łyżka mąki
6 sporych pomidorków koktajlowych
mała czerwona cebula
pieprz
olej

łyżka keczupu
łyżka soku malinowego
łyżka octu jabłkowego
2 łyżki oliwy
ewentualnie: łyżeczka babki płesznik


Sałaty wypłukać, odwirować i ewentualnie rozdrobnić. Przełożyć do salaterki.
Dodać posiekaną kolendrę. Dodać do sałat.
Pomidorki opłukać, podzielić na ćwiartki i dodać do sałat..
Cebulę obrać i pokroić na cieniutkie piórka. Dodać do salaterki
Całość posypać mielonym pieprzem.

Przygotować sos: do szklanki dodać keczup, oliwę, sok malinowy, ocet jabłkowy i nasiona babki płesznik. Wymieszać łyżeczką. Odstawić, by nasiona napęczniały.

Wątróbkę pokroić na kawałki (wielkości na jeden kęs) i obsypać mąką.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na chrupko. Uwaga - wątróbka mocno strzela z patelni podczas smażenia! Trzeba zatem smażyć pod przykryciem.
Wątróbkę wyłożyć na sałatę i polać sosem.

Podawać, gdy wątróbka jest gorąca.


Danie pachnące ziołami - wiosna 2015Nowalijki w kuchni



-----------
Podobne:

Sałatka z mango i cykorią
Sałatka z makrelą i kolendrą
Sałatka z wątróbką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...