poniedziałek, 18 maja 2015

Sałatka z wątróbką 2.

Przepis na sałatę z wątróbką już kiedyś tutaj zapisywałam. Dziś z pomidorkami koktajlowymi i mixem tegorocznych sałat prosto z mojego ogródka :) Podobną sałatką kiedyś wyzbyłam się niechęci do wątróbki. Sok malinowy naprawdę genialnie tu pasuje. Polecam :)




Składniki:



mix sałat (u mnie rukola i lodowa odmiany Królowa lata)
kilkanaście liści kolendry (z ogonkami)
4 wątróbki indycze
ewentualnie: łyżka mąki
6 sporych pomidorków koktajlowych
mała czerwona cebula
pieprz
olej

łyżka keczupu
łyżka soku malinowego
łyżka octu jabłkowego
2 łyżki oliwy
ewentualnie: łyżeczka babki płesznik



  1. Sałaty wypłukać, odwirować i ewentualnie rozdrobnić. Przełożyć do salaterki.
  2. Do sałat dodać posiekaną kolendrę.
  3. Pomidorki opłukać, podzielić na ćwiartki i dodać do sałat..
  4. Cebulę obrać i pokroić na cieniutkie piórka. Dodać do salaterki
  5. Całość posypać mielonym pieprzem.
  6. Przygotować sos: do szklanki dodać keczup, oliwę, sok malinowy, ocet jabłkowy i nasiona babki płesznik. Wymieszać łyżeczką. Odstawić, by nasiona napęczniały.
  7. Wątróbkę pokroić na kawałki (wielkości na jeden kęs) i obsypać mąką.
  8. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na chrupko. Uwaga - wątróbka mocno strzela z patelni podczas smażenia! Trzeba zatem smażyć pod przykryciem.
  9. Wątróbkę wyłożyć na sałatę i polać sosem.
  10. Podawać, gdy wątróbka jest gorąca.



Danie pachnące ziołami - wiosna 2015Nowalijki w kuchni



-----------
Podobne:

Sałatka z mango i cykorią
Sałatka z makrelą i kolendrą
Sałatka z wątróbką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.