Przepis na sałatę z wątróbką już kiedyś tutaj zapisywałam. Dziś z pomidorkami koktajlowymi i mixem tegorocznych sałat prosto z mojego ogródka :) Podobną sałatką kiedyś wyzbyłam się niechęci do wątróbki. Sok malinowy naprawdę genialnie tu pasuje. Polecam :)
Składniki:
mix sałat (u mnie rukola i lodowa odmiany Królowa lata)
kilkanaście liści kolendry (z ogonkami)
4 wątróbki indycze
ewentualnie: łyżka mąki
6 sporych pomidorków koktajlowych
mała czerwona cebula
pieprz
olej
łyżka keczupu
łyżka soku malinowego
łyżka octu jabłkowego
2 łyżki oliwy
ewentualnie: łyżeczka babki płesznik
- Sałaty wypłukać, odwirować i ewentualnie rozdrobnić. Przełożyć do salaterki.
- Do sałat dodać posiekaną kolendrę.
- Pomidorki opłukać, podzielić na ćwiartki i dodać do sałat..
- Cebulę obrać i pokroić na cieniutkie piórka. Dodać do salaterki
- Całość posypać mielonym pieprzem.
- Przygotować sos: do szklanki dodać keczup, oliwę, sok malinowy, ocet jabłkowy i nasiona babki płesznik. Wymieszać łyżeczką. Odstawić, by nasiona napęczniały.
- Wątróbkę pokroić na kawałki (wielkości na jeden kęs) i obsypać mąką.
- Podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na chrupko. Uwaga - wątróbka mocno strzela z patelni podczas smażenia! Trzeba zatem smażyć pod przykryciem.
- Wątróbkę wyłożyć na sałatę i polać sosem.
- Podawać, gdy wątróbka jest gorąca.
-----------
Podobne:
Sałatka z mango i cykorią |
Sałatka z makrelą i kolendrą |
Sałatka z wątróbką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.