Pisałam już kiedyś, że bardzo lubię kolendrę. Czas zatem na kolejny przepis z jej udziałem. Tym razem w połączeniu z makrelą. Proponuję pożywną sałatkę z gęstym sosem na bazie jogurtu z musztardą. Dodałam do niego nasiona chia (szałwii hiszpańskiej), ale to składnik, który nie daje smaku, więc można go pominąć. Ale o kolendrze zapomnieć nie można ;) No chyba że ktoś nie przepada za jej charakterystycznym smakiem... Wtedy można użyć np. pietruszki naciowej.
Zaczynamy od przygotowania dressingu do sałatki
Składniki:
2 łyżki oliwy lub oleju lnianego
łyżka octu winnego
łyżeczka musztardy (wzięłam sarepską)
kopiasta łyżeczka jogurtu naturalnego lub greckiego
1/4 łyżeczki cukru
ewentualnie: łyżeczka chia
Do słoiczka wlewamy olej i ocet, dodajemy resztę składników i mieszamy łyżeczką. Odstawiamy, by nasiona chia napęczniały.
W tym czasie wykonać sałatkę:
Składniki:
3 liście sałaty lodowej
przynajmniej pół pęczka kolendry z doniczki
ok. 100 g makreli wędzonej
2 rzodkiewki
1/4 papryki żółtej lub czerwonej
pół długiego ogórka
pieprz
- Sałatę porwać na kawałki.
- Kolendrę posiekać. Połowę dodać do sałaty. Resztę zostawić.
- Ogórek obrać i pokroić w kostkę.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Rzodkiewki pokroić w półtalarki.
- Warzywa dodać do sałaty.
- Usunąć skórę i ości z makreli. Rozdrobnić ją w palcach i dodać do sałaty. Zwykle do sałatek dodaję makrelę od strony ogona, bo łatwiej pozbyć się ości.
- Posypać sałatkę resztę kolendry.
- Oprószyć grubo zmielonym pieprzem.
- Tuż przed podaniem rozprowadzić dressing na sałacie. I podawać :)
-------------
Podobne:
Sałatka z wątróbką indyczą |
Sałatka z mango i cykorii |
Sałatka makaronowa z oliwkami |
Uwielbiam makrelę, w takiej sałatce musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Polecam :) Naprawdę pysznie smakuje.
Usuń