Wielki Post zbliża się do końca, co u mnie w domu powoduje wzmożone spożycie ryb, w tym śledzi. Najchętniej zjadam je z pieczywem lub w sałatkach. Kiedyś podawałam tutaj przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziem. Dziś sałatka z makaronem i kaparami.
Składniki:
8 łyżek drobnego makaronu ( u mnie małe kokardki)
sól
3 płaty śledziowe
12 czarnych oliwek
3 łyżki kaparów
połowa dużego jabłka
mała czerwona cebula
kilka liści pietruszki
łyżeczka suszonego oregano
2-3 łyżki oliwy
pieprz
- Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostudzenia.
- Do wystudzonego makaronu dodać: oregano, kapary, połówki oliwek, pokrojone w kostkę (wielkością podobną do połówek oliwek) śledzie i jabłka (dla ładniejszego efektu jabłka nie obierać ze skórki) oraz cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka.
- Doprawić do smaku pieprzem.
- Odstawić na ok. 30 minut dla "przegryzienia" smaków.
- Tuż przed podaniem, dodać rozdrobnioną natkę pietruszki. Ponownie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.