niedziela, 29 marca 2015

Makaronowa sałatka śledziowa z kaparami i oliwkami

Wielki Post zbliża się do końca, co u mnie w domu powoduje wzmożone spożycie ryb, w tym śledzi. Najchętniej zjadam je z pieczywem lub w sałatkach. Kiedyś podawałam tutaj przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziem. Dziś sałatka z makaronem i kaparami.


 

Składniki:


8 łyżek drobnego makaronu ( u mnie małe kokardki)
sól
3 płaty śledziowe
12 czarnych oliwek
3 łyżki kaparów
połowa dużego jabłka
mała czerwona cebula
kilka liści pietruszki
łyżeczka suszonego oregano
2-3 łyżki oliwy
pieprz

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostudzenia.
  2. Do wystudzonego makaronu dodać: oregano, kapary, połówki oliwek, pokrojone w kostkę (wielkością podobną do połówek oliwek) śledzie i jabłka (dla ładniejszego efektu jabłka nie obierać ze skórki) oraz cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka. 
  3. Doprawić do smaku pieprzem.
  4. Odstawić na ok. 30 minut dla "przegryzienia" smaków.
  5. Tuż przed podaniem, dodać rozdrobnioną natkę pietruszki. Ponownie wymieszać.

Wielki Post 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.