niedziela, 8 marca 2015

Bezglutenowe krokiety z panierką z zataru

W sklepach można teraz kupić przeróżne mąki bezglutenowe. Nie zawsze ufam tym zbożowym, z których pozbyto się glutenu. O wiele chętniej wybieram te, które naturalnie nie mają go w swoim składzie, np. mąka kasztanowa, ryżowa, jaglana, gryczana, z tapioki. Jeśli przygotowujemy danie dla kogoś chorego na celiakię, to ważne. Z panierką miałam większy kłopot, ale przypomniała mi się akcja "Zielono mi!" na Mikserze kulinarnym i pomyślałam o zielonym przecież zatarze (mieszance przypraw z krajów Bliskiego Wschodu), w którym znajdują się m. in: dziki tymianek, prażony sezam, sumak garbarski (nie octowy spotykany w naszych parkach).


Bezglutenowe krokiety z zieloną soczewicą i panierką z zataru
Naleśniki
Składniki (na 8 naleśników):
2 łyżki mąki z kasztanów jadalnych
6 łyżek mąki ryżowej
pół łyżeczki soli
2 jajka
mleko (ok. 2 szklanek)
olej do smażenia

Wymieszać obie mąki z solą. Jeśli trzeba, rozgnieść łyżką grudki mąki kasztanowej.
Dodać jajka i wymieszać. Dolewać mleko i roztrzepywać masę trzepaczką.
Odstawić na ok. pół godziny.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kolejno naleśniki.

Na jednym z końców placka kłaść 2 czubate łyżki nadzienia (u mnie soczewica z warzywami). Brzegi naleśnika składać do środka i przykryć część nadzienia, a potem zwinąć naleśnik. Obtaczać w panierce. U mnie 3 krokiety obtaczane były w panierce bezglutenowej (przepis niżej, a reszta w klasycznej - z bułką tartą.

Panierka bezglutenowa
Składniki:

jajko roztrzepane z odrobiną mleka
łyżeczka zielonej czubrycy
2 łyżeczki zataru
łyżka ziaren sezamu
odrobina startej gałki muszkatołowej



Gotowe krokiety podsmażyć na rozgrzanym oleju. Najpierw te bezglutenowe, a potem klasyczne.




Wiosenny detoksZastąp słoik pysznym daniem - III edycja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...