niedziela, 1 marca 2015

Orkiszowy chleb z amarantusem i czarnuszką na zakwasie

Kolejny weekend spędzany w mieszkaniu oznacza pieczenie kolejnego chleba. Dziś kolej na orkisz z dodatkiem nasion amarantusa, a dla urozmaicenia smaku i wyglądu - nasiona czarnuszki.




Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm):


zakwas z poprzedniego wypieku (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas)
500 g mąki orkiszowej
80 g amarantusa
czubata łyżka otrębów owsianych
łyżeczka czarnuszki
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
przefiltrowana woda


W sobotę wieczorem:
W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu, amarantusa, soli i cukru. Dolać tyle wody, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście pojawią się pęcherze powietrza (ok. 6 minut). Dosypać czarnuszkę i otręby. Wymieszać.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając wilgotną ściereczką.


W niedzielę rano:
Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek.
Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny.
Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni C.


Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog.


Domowa piekarenka 2015

Do przygotowania tego chleba wykorzystałam czarnuszkę. Więcej informacji na jej temat znajdziecie tutaj: http://drogadosiebie.pl/ziola/czarnuszka-siewna-wlasciwosci-i-zastosowanie/

-----
Podobne:

Chleb graham z czarnuszką
Kieszonki drobiowe w smakach Podlasia
Sałatka superfood





4 komentarze:

  1. A jak przygotować zakwas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nad zdjęciem upieczonego chleba znajduje się odnośniki do przepisu na zakwas. Kliknij w niego lub skopiuj link: http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2015/02/zakwas-chlebowy.html Podaję tam sposób na zrobienie własnego zakwasu.

      Usuń
  2. Dziękujemy za dołączenie ciekawego przepisu na chleb do marcowej listy :) pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...