wtorek, 4 sierpnia 2015

Naturalny dżem z jabłek i mirabelek - tego nie kupisz w sklepie

Mamy sezon na mirabelki, które same w sobie dają dość kwaśny smak przetworom, ale pasują do wielu owoców. Dlaczego nie połączyć ich z jabłkami, które w sadach zaczynają opadać? To połączenie z ciastem drożdżowym przypominają mi szczególne okazje oraz niedzielne i świąteczne poranki w pewnym miejscu...

 



Składniki (na 15 słoiczków 200 ml):


2,5 kg mirabelek i jabłek (po obraniu i usunięciu pestek)
ok. 0,5 kg cukru



Kształtem mirabelek po usunięciu pestek nie należy się przejmować, bo i tak się rozgotują.
Jabłka pokroić na cząstki. Moja odmiana rozgotowuje się tylko w części. Zależało mi też na kawałkach owoców w słoiku, dlatego jabłka kroiłam na przeróżne części.

  1. Owoce połączyć ze sobą w garnku. Dolać odrobinę wody (pół szklanki). Jeśli używacie soczystych jabłek, woda może być niepotrzebna.
  2. Pierwszego dnia gotować ok. kwadransa od momentu zagotowania owoców.
  3. Drugiego dnia gotować również ok. kwadransa. Dodać połowę cukru. Pogotować ok. 3-5 minut.
  4. Trzeciego dnia zagotować i dodać resztę cukru. Jeśli smak jest dla Was wciąż zbyt kwaśny, dodać więcej cukru. Gotować ok. kwadransa.
  5. Wkładać gorący (bulgoczący) dżem do czystych słoiczków. Od razu zakręcać.
  6. Odstawić słoiki do ostygnięcia, a potem przestawić je w docelowe chłodne i ciemne miejsce.


Letnie owoce










---------
Podobne:

Dżem porzeczkowo-truskawkowy
Jeżyny w sosie własnym
Naturalny dżem truskawkowy

6 komentarzy:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.