poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Kokardki z warzywami i gorgonzolą

W planach na dziś miałam zapiekankę makaronową. Ale przypomniałam sobie wczorajszy wypiek chleba i papryk faszerowanych i odechciało mi się podwyższonej temperatury w mieszkaniu ;) Co prawda dziś pojawił się wiatr i łatwiej przewietrzyć cztery kąty... Wygrał czas czekania na obiad :)




Składniki (na 3 porcje):


ok. 200-300 g makaronu
mała cukinia (ok. 200 g)
mała cebula
zielona papryka
chili
suszone pomidory (w sumie 3 całe)
2 łyżki oleju
ok. 100 g gorgonzoli
kilka igiełek rozmarynu
spora gałązka majeranku
sól

  1. Nastawić wodę na makaron i zacząć przygotowywać dodatek do makaronu. Gdy woda się zagotuje, wsypać sól i makaron. Gotować go al dente.
  2. Zetrzeć cukinię (ze skórą) na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.
  4. Paprykę i chili oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę.
  5. Warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Poddusić.
  6. Gdy cukinia zacznie zmieniać kolor na żółtawy, wlać ok. 200 ml wody i wrzucić suszone pomidory w kawałkach.
  7. Dodać rozdrobniony ser. Mieszać, aby się roztopił.
  8. Posiekać na drobno igiełki rozmarynowe. Wrzucić na patelnię razem z majerankiem (ewentualnie rozdrobnić listki).
  9. Masę doprawić do smaku solą. 
  10. Ugotowany makaron odcedzić i dodać na patelnię.
  11. Wszystko dobrze wymieszać na patelnię i podawać :)

Miłośnikom mięsa proponuję dodać pokrojoną podsuszoną kiełbasę jałowcową.


Majeranek do obiadu mam z ogródka. Rozmaryn wciąż obawiam się wsadzić do gruntu, choć idzie mu czwarty roczek. Wolę wystawiać go latem na dwór, a jesienią wraca na swoje miejsce na parapecie najchłodniejszego pomieszczenia.















Z dziećmi i dla dzieciWarzywa psiankowate 2015Warzywa psiankowate 2015






Danie pachnące ziołami. Lato 2015Danie pachnące ziołami - lato 2015Włoskie sery



9 komentarzy:

  1. Oj lubimy takie makarony...lubimy...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne. Uwielbiam makarony tak podane:)
    Wpraszam się na obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co prawda nie przepadam za gorgonzolą, ale zawsze można ją zastąpić innym serem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jej kiedyś nie lubiłam, ale jak widać smaki z czasem się zmieniają ;)

      Usuń
  4. Oj, u mnie tez czesto czas oczyekiwania na obiad wygrywa...
    Bardzo lubie takie szybkie makarony!
    :)

    Jest mi bardzo milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same pewnie byśmy wytrzymały, ale jeśli w grę wchodzą inni głodni, trzeba się pospieszyć ;)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.